Ουκρανία: Καταγωγή από τους Τατάρους της Κριμαίας η επικεφαλής της «Πλατφόρμα της Κριμαίας»

Η Εμινέ Ντζαπάροβα η πρώτη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, μίλησε στο EURACTIV σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία της χώρας της για να διατηρήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η Ντζαπάροβα, δημοσιογράφος επαγγέλματος καταγωγής Κριμαίας Τατάρ και άπταιστα αγγλόφωνη, διορίστηκε πρόσφατα ως Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Η «Πλατφόρμα της Κριμαίας» είναι μέρος της στρατηγικής του Κιέβου για την κατάληψη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία την άνοιξη του 2014. Η «Πλατφόρμα της Κριμαίας» αναμένεται να λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα. Το πρώτο είναι το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο θα ενταχθούν ξένοι αρχηγοί κρατών. Το δεύτερο είναι το επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Άμυνας. Το τρίτο είναι το διακοινοβουλευτικό επίπεδο. Και το τέταρτο είναι το επίπεδο των εμπειρογνωμόνων.

Το μεγαλύτερο αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας είναι η «Σύνοδος Κορυφής της Κριμαίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο. Οι προσωρινές ημερομηνίες βρίσκονται υπό συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της 21ης ​​Μαΐου 2021. Ο Ντζάπαροβα ανέφερε ότι ορισμένες χώρες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα και στη σύνοδο κορυφής, αναφέροντας την Τουρκία, τις ΗΠΑ και χώρες της Βαλτικής.

«Για εμάς είναι σημαντικό να εφεύρουμε ένα νέο τρόπο για να επιστρέψουμε την Κριμαία», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία. Επιπλέον, εξήγησε ότι υπήρχε μικρή συνειδητοποίηση στη Δύση για το τι έκανε η Ρωσία στη χερσόνησο, τη στρατιωτικοποίηση της, την καταστολή των ελευθεριών και τη «κράτηση 2,5 εκατομμυρίων Ουκρανών ως ομήρων». Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν μεταφερθεί στη χερσόνησο, είπε.

Ερωτηθείς ποια ήταν η αρχική αντίδραση στις πρωτεύουσες της ΕΕ, η Ντζαπάροβα δήλωσε ότι δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη διαβουλεύσεις με μεμονωμένα κράτη μέλη. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «ορισμένες χώρες επικεντρώνονται στο δικό τους συμφέρον» όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι στο ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας, η θέση όλων των χωρών της ΕΕ ήταν «σταθερή».

«Για εμάς, δεν είναι κρίσιμο να συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο Κίεβο, για εμάς, το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουμε να ξεκινάμε τη μορφή της πρωτοβουλίας. Όλα τα μεγάλα πράγματα ξεκινούν από μικρά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν », είπε η Ντζαπάροβα.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεκάδες χώρες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να το ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης είπε ότι το Κίεβο σχεδιάζει επίσης να προσκαλέσει τη Ρωσία στο τραπέζι.

«Αν έρθουν, θα είμαστε ευτυχείς, θα θέσουμε όλες τις ερωτήσεις που έχουμε, διότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την κατάσταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία. Θα ήταν καλό να συζητήσουμε πώς η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία. Τα θαύματα συμβαίνουν και αν αρχίσουν να δείχνουν πολιτισμένη θέση, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε », είπε.

ViaDiplomacy Newsroom