«Πάγο» στα κυβερνητικά σχέδια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βάζει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο

Πηγή New Money

«Πάγο» έριξε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) στα σχέδια της κυβέρνησς να οδηγήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε μία νέα εποχή με νέο ιδιοκτήτη, μέσω τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή, που θα διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό εντός 12 μηνών.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα Ναυπηγεία, με το οποίο ζητούσαν να απαγορευτεί στο ελληνικό Δημόσιο να προβεί σε οποιαδήποτε νομική κίνηση στα ελληνικά δικαστήρια, πριν εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας για την κύρια υπόθεση. Μάλιστα, απειλεί με την επιβολή προστίμου εάν κάποια από τα μέρη αγνοήσει το διατακτικό της απόφασης.

Η εξέλιξη αυτή βάζει «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία οποία ήταν έτοιμη να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή των Ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, υλοποιώντας το πλάνο εξυγίανσης που έχει καταστρώσει.

«Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου γίνονται σεβαστές», σχολιάζουν πηγές από τον υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σηματοδοτώντας την αλλαγή στάσης στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες το υπουργείο δήλωνε αποφασισμένο να κινηθεί επιθετικά στην υπόθεση του Σκαραμαγκά, επιλέγοντας να μην περιμένει την απόφαση της Διαιτησίας.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλομέτοχος των Ναυπηγείων, η Privinvest έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, απαιτώντας από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ για αθέτηση των συμφωνηθέντων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.