Πάιατ σε εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας: Το μοντέλο της Σύρου μπορεί να επαναληφθεί στα ναυπηγεία Ελευσίνας

Συνάντηση με τους εργαζόμενους από τα ναπηγεία της Ελευσίνας είχε την Πέμπτη ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Είναι η τρίτη φορά που ο Τζέφρι Πάιατ συναντά τους εργαζόμενους των ναυπηγείων και τους υπόσχεται πως το πετυχημένο μοντέλο της Σύρου, μπορεί να επαναληφθεί στην Ελευσίνα. Μ΄άλιστα ως αρχή της επιτυχίας αυτής ΄έθεσε τον εκσυγχρονιμό των φρεγατών ΜΕ΄ΚΟ και την κατασκευή των HF2

Τον Ιούνιο του 2020 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία, ο Αμερικανός Π΄ρεσβης είχε σημειώσει , «θα ήθελα να απευθυνθώ για ένα λεπτό στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Πριν τρία χρόνια, λίγο μετά την άφιξή μου στην Ελλάδα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Ναυπηγείο της Σύρου που βρισκόταν σε μία θέση όμοια με αυτή που βλέπουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σήμερα. Επέστρεψα τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη και είδα πως η ΟΝΕΧ αναβίωσε τη στρατηγική επένδυση και δημιούργησε μια ατμομηχανή για την οικονομία της Σύρου. Ήταν επίσης στη Σύρο που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ για πρώτη φορά με κάποιους συναδέλφους σας εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας και υποσχέθηκα να κάνω ότι μπορώ ως Πρέσβης των ΗΠΑ να βοηθήσω να επαναληφθεί η επιτυχία της ΟΝΕΧ. Οπότε είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας πω σήμερα ότι τώρα βρισκόμαστε, με την επιστολή της DFC, σημαντικά πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κάνει καλό όχι μόνο σε εσάς τους εργαζόμενους, αλλά και στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων, και θα καθιερώσει ξανά την Ελευσίνα ως ένα κρίσιμο κόμβο μεταξύ άλλων για τη στήριξη τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου, αναγνωρίζοντας ότι ο Ελληνόκτητος στόλος τάνκερ LNG αποτελεί το 15% του παγκόσμιου τονάζ.

Το όραμα της ΟΝΕΧ, το οποίο μοιράζεται η κυβέρνησή μου, είναι να καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την επένδυση της ΟΝΕΧ, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει πάλι μια ευκολία παγκόσμιας κλάσης, για την υποστήριξη της αυξανόμενης μερίδας πλοίων LNG, του 6ου Αμερικανικού Στόλου, πλωτών δεξαμενών επανυγροποίησης φυσικού αερίου, αμυντικών και εμπορικών πλοίων και πλωτών κατασκευών. Θέλω να κλείσω τονίζοντας πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη ναυτιλιακή σχέση με την Ελλάδα, τη μακρά παράδοση σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής ναυτιλίας και των ΗΠΑ, την κρίσιμη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο Αμερικανικό Ναυτικό μέσα από τη Σούδα, και μέσα από τις αυξανόμενες ευκαιρίες που βλέπουμε σε λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης ως αποτέλεσμα της διευρυνόμενης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας. Είμαστε λοιπόν δεσμευμένοι σε αυτή την εταιρική σχέση. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη συμμαχία, και προσωπικά είμαι δεσμευμένος στη συνεργασία με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη που βοηθά να πετύχουμε τόσα πολλά και για τις δύο χώρες μας».

ViaDiplomacy Newsroom