Παλαιστινιακή Ιντιφάντα «προ των πυλών» και περιφερειακές παρενέργειες

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, προσθεντοντας έναν ακόμα γύρο αντιπαράθεσης στο εδώ και δεκαετίες σίριαλ της ισραηλινό-αραβικής διένεξης που προκάλεσε και περιφερειακές παρενέργειες με την Ιορδανία.  Η Φατάχ, το κόμμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας έχει χαρακτηρίσει την Παρασκευή «μέρα οργής» και καλεί τους Παλαιστίνιους να υπερασπιστούν το Τέμενος Αλ Ακσά/Όρος του Ναού, όπου οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας απέκλεισαν εν μέσω των συνεχιζόμενων συμπλοκών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της απόπειρας δολοφονίας ενός ισραηλινού ακροδεξιού ακτιβιστή του Γεχούντα Κλικ. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν και πάλι την είσοδο στους Παλαιστίνιους αν η κυβέρνηση του Τελ- Αβιβ κρίνει ότι το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ο άραβας που θεωρήθηκε ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας ήταν ο Μουτάζ Χιτζάζι ο οποίος σκοτώθηκε μετά από πυροβολισμούς της ισραηλινής αστυνομίας. Η ιστοσελίδα της Φατάχ, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, χαρακτήρισε τον Μουτάζ Χαλίλ Χιτζάζι έναν ηρωικό μάρτυρα που αναλήφθηκε στους ουρανούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορεί τον Μαχμούντ Αμπας ότι υποδαυλίζει τη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Αμπάς εμφανίζεται σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, σε ένα σύντομο βίντεο να καλεί τους Παλαιστίνιους να «χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο» για να εμποδιστούν οι εβραίοι να εισέλθουν στο Όρος του Ναού. Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βίντεο εμφανίστηκε πάνω από 25 φορές μέσα στις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Τα πρόσφατα κρούσματα βίας είναι απόρροια της διαμάχης για το Τέμενος Αλ Ακσά/ Όρος του Ναού που θεωρείται εξίσου ιερός τόπος και από τις δυο πλευρές, ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η απαγόρευση της πρόσβασης στο Όρος του Ναού προκάλεσε, σύμφωνα με τους The New York Times, και περιφερειακές παρενέργειες καθώς δημιούργησε ένταση στις σχέσεις Ισραήλ και Ιορδανίας. Με βάση μια παλιά συμφωνία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δυο χωρών, η Ιορδανία είναι υπεύθυνη για τις ιερές ισλαμικές τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ, παρόλο που το Ισραήλ ελέγχει την ασφάλεια τους. Ο ιορδανός υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων Χαγιέλ Νταούτ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός από τις ισραηλινές αρχές συνιστά «σοβαρή κλιμάκωση και καθεστώς τρομοκρατίας».

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.