Παραχώρηση εδαφών από την Κυπριακή Δημοκρατία ζητά ο Ερντογάν για να δώσει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου

Του Κώστα Βενιζέλου

Εδάφη από τις ελεύθερες περιοχές αξιώνει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας για να επιστρέψει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και μάλιστα συγκεκριμενοποιεί παραπέμποντας στην περιοχή του Πύργου Τυλληρίας.

Η τοποθέτηση αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αυτό που απαιτεί ουσιαστικά αφορά καιτη στρατιωτική βάση, την οποία ζητά να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά σε περίπτωση συμφωνίας. Στη βάση, που όπως προβλέπει η τουρκική πρόταση, θα είναι κυρίαρχη ζητούν όπως εδρεύει δύναμη 2.500 στρατευμάτων.

Τον τελευταίο χρόνο οι κατοχικές δυνάμεις έχουν αναβαθμίσει το στρατόπεδο στα Κόκκινα και εκτιμάται πως αυτή η κίνηση συνδέεται με τη θέση της Άγκυρας για τη δημιουργία στρατιωτικής κυρίαρχης βάσης. Είχαν μάλιστα, για την αναβάθμιση, ζητήσει διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία!

Συγκεκριμένα είχαν ζητήσει το περασμένο καλοκαίρι όπως περάσουν οδικώς πλέον από τις ελεύθερες περιοχές μπετονιέρες και στη συνέχεια να μεταβούν στα κατεχόμενα. Το αίτημα του κατοχικού καθεστώτος είχε απορριφθεί, όπως απορρίφθηκε και η αρχική απαίτησή του να περνούσαν οχήματα μέσω Λιμνίτη στα Κόκκινα και από το χωριό Πύργος για να μεταφέρουν υλικά για την αναβάθμιση του στρατοπέδου και των στρατιωτικών τους θέσεων.

Θα περνούσα, δηλαδή, τα οχήματα, κυρίως μπετονιέρες( 250) από τις ελεύθερες περιοχές για να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Τελικά τα μετέφεραν διά θαλάσσης τις μπετονιέρες στο θύλακα των Κοκκίνων, ολοκληρώνοντας την αναβάθμιση του στρατοπέδου του κατοχικού στρατού.

Ο Ερντογάν χθες, μια μέρα μετά το τέλος της Διάσκεψης της Γενεύης, τοποθετούμενος βασικά στο Κυπριακό και τα όσα συζητούνται ζήτησε να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τ/κ πλευρά, με αντάλλαγμα να δοθεί στην ε/κ πλευρά το Βαρώσι.

Η αξίωση του να εκχωρηθούν εδάφη των ελευθέρων περιοχών στους Τούρκους προσγειώνει όσους ακόμη και μετά τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου στη Διάσκεψη, θεωρούσαν πως επιτεύχθηκε πρόοδος. Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ο επεκτατισμός της Άγκυρας και οι μεθοδεύσεις για εσαεί έλεγχο της Κύπρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιπροσθέτως ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Καρπασία στην ε/κ πλευρά. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να τερματίσει και τις συζητήσεις για την ακτογραμμή (ζητά περισσότερη η ε/κ πλευρά), σπεύδοντας να αναφέρει πως «πλέον το σχέδιο Ανάν δεν ισχύει».

Είπε δε με ξεκάθαρο πως «εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο. Μην περιμένετε να μην υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο».

Μετά τις αξιώσεις του αυτές ισχυρίσθηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό έκανε εντατικές εργασίες ενώ η ‘’νότια Κύπρος’’ και η Ελλάδα έχουν ακόμη διαφορετικές προσδοκίες. Για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να είναι μια περίοδος για τους Τ/κ και τέσσερις για τους Ε/κ, το δίκαιο είναι μια περίοδος για τους Τ/κ και δύο για τους Ε/κ.

«Ευχή μου είναι να διασφαλιστεί λύση και να γίνει βήμα», είπε σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου. Στον Τούρκο Πρόεδρο απάντησε ο βρισκόμενος χθες στη Γενεύη Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Είπε πως «την Παρασκευή (χθες), η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Πηγή : Mignatiou

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.