Παραχώρηση εδαφών απο τους Κούρδους του Manbij στον Συριακό Στρατό – Κοινό μέτωπο κατα των Τούρκων

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντονιού της Manbij, της Ρωσίας και του Assad συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της προέλασης των Τουρκικών και συμμαχικών τους δυνάμεων προς τα ανατολικά.

Πιο συγκεκριμένα η στρατιωτική διοίκηση της Manbij αποφάσισε να παραχωρήσει στο Συριακό Στρατό μία τεράστια έκταση από τα εδάφη που ελέγχει στα δυτικά στην οριογραμμή με τα εδάφη που ελέγχουν οι Τούρκοι στην Συρία.

Ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου ο Στρατός της Συρίας κατάφερε και κατάλαβε τα τελευταία εδάφη του ISIS στα νοτιο-ανατολικά της πόλης Al Bab, και πιο ειδικά τα χωριά Jub al-Khafi,  Mushayrifah, Jubb al-Hmam, Jubb al-Sultan, Zururah, Tulaylah, Halisiyah, Amudiyah Jaya, Kharbat al Za’b, Tafriyat Saghirah, Tafriyat Kabirah,  και Khirbat al-Dhib.

Με την προώθηση του αυτή ο Συριακός Στρατός κατάφερε να ενώσει τα εδάφη που ήλεγχε με αυτά που κατέχει το στρατιωτικό συμβούλιο της Manbij και επέτρεψε την διευκόλυνση της συμφωνίας που ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τους Κούρδους του Καντονιού  η απόφαση αυτή ελήφθη για την προστασία των πολιτών από μια ενδεχόμενη επίθεση των Τούρκων και των συμμάχων τους, αφού η Άγκυρα έχει ήδη εκφράσει την βούληση της να επιτεθεί  και να καταλάβει την πόλη Manbij.

Η συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Συριακής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των Ρώσων οι οποίοι όπως φαίνεται έχουν αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την συνεργασία των δύο πλευρών Κούρδων και Δαμασκού.

Με αυτή την απόφαση ο Συριακός Στρατός με την υποστήριξη των Ρώσων αναλαμβάνει την προστασία των Κουρδικών εδαφών από την Τουρκία και δημιουργεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των Τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα για τα όρια της παρουσίασης της στην βόρεια Συρία.

Από την άλλη πλευρά η συνεργασία αυτή μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού ανοίγει το δρόμο για μια πολιτική συνεργασία στο μέλλον με στόχο την δημιουργία μιας Ομοσπονδίας όπου οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητας της Συρίας θα μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.