Παραγωγική η πρώτη ετήσια διμερής συνάντηση Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν

Με την παρουσία διαμορφωτών πολιτικής, εκπρόσωπων επαγγελματικών ενώσεων, πολιτιστικών φορέων, δικτύων νέων αλλά και επιχειρηματιών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε η πρώτη ετήσια διμερής συνάντηση Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν που διοργάνωσε το Ελληνό – Αζέρικο Κέντρο Νεότητας, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

Με θέμα τις διμερείς επιχειρηματικές και πολιτισμικές σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των δεσμών σε όλους τους τομείς της διμερούς συνεργασίας, η πρώτη ετήσια συνάντηση σύστησε σε ένα ευρύτερο κοινό τη δραστηριότητα του Ελληνό – Αζερικού Κέντρου Νεότητας που τα τελευταία χρόνια προωθεί τη διμερή συνεργασία μέσα από ένα ευρύ δίκτυο νέων εθελοντών στην Ελλάδα και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελληνική Δημοκρατία και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η ΑΕ Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελληνική Δημοκρατία, κύριος Ράχμαν ΜΟΥΣΤΑΦΑΓΙΕΦ, ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, κύριος Στέφανος ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, κυρία Βάσω ΚΟΛΛΙΑ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κύριος Πάτροκλος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ και ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού & τ. Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κύριος Αναστάσιος ΛΙΑΣΚΟΣ.

Από τις πλέον ξεχωριστές στιγμές της Ημερίδας ήταν η παρέμβαση μέσω SKYPE της Κενούλ Σαλίμοβα, Διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Σλαβικού Πανεπιστημίου του Μπακού, η οποία σε άπταιστά ελληνικά μίλησε για τους 50 μαθητές του κέντρου οι οποίοι μελετούν τον Ελληνικό πολιτισμό και μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Ο πρόεδρος του Ελληνό – Αζέρικου Κέντρου Νεότητας, κύριος Ιωάννης Παπαγρηγορίου, δήλωσε σχετικά:

“Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, διότι καθιερώνουμε την ετήσια συνάντηση Ελλάδας Αζερμπαϊτζάν στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Είναι μια συνάντηση που εκφράζει στην πράξη την επιθυμία και ανάγκη μεταξύ των δύο χωρών για περεταίρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Το Ελληνό – Αζέρικο Κέντρο Νεότητας ως οργανισμός που εκπροσωπεί την φιλία και συνεργασία μεταξύ των νέων των δύο χωρών, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν αλλά και πολλών κυβερνητικών φορέων, ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία να προσκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν σε έναν διάλογο με στόχο την ανάληψη δράσεων που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Κα οι νέοι σε αυτή την διαδικασία μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.”

Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κύριος Ισίδωρος ΚΟΥΒΕΛΟΣ, η Πρέσβειρα της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης & Πρόεδρος Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, κυρία Κατερίνα ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ο Πρόεδρος του Ο.ΣΥ κύριος Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Ν.Ε κύριος Αντρέας ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ και το Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνό – Αζέρικου Οικονομικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δρ. Δημήτρης ΡΑΖΗΣ. Από το Αζερμπαϊτζάν στην εκδήλωση συμμετείχαν μέσω Skype, μεταξύ άλλων, ο Φαρίζ Ισμαηλάντε, Αντιπρύτανης της Διπλωματικής Ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν και η Κονούλ Νουρουλάγιεβα, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν & Ειδική Σύμβουλος της Επιτροπής Λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων ΒΑΚU 2015.

Την ημερίδα συντόνισε η κυρία Όλγα Σταυροπούλου, Πρόεδρος της ΜΙΛΗΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε που ανέλαβε την υποστήριξη της εκδήλωσης.

d2

d4

d3

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.