Παραλήφθηκε το δεύτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος τύπου POB – 24G

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 27 Αυγούστου η επίσημη τελετή αποδοχής και ένταξης στο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος/ Ελληνική Ακτοφυλακή του δεύτερου από τα έξι συνολικά παράκτια περιπολικά σκάφη τύπου “POB – 24G” κλάσης “Φαίακας” που έχουν παραγγελθεί.

Η τελετή παραλαβής του ΛΣ618 πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στον Πειραιά.

Το πρόγραμμα αγοράς των έξι σκαφών της κλάσης Φαίακας συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους, ενώ το συνολικό ποσό της ανέρχεται στα 13.387.998 ευρώ.

Το πρώτο σκάφος έχει ήδη παραληφθεί και αναλάβει καθήκοντα στην Αλεξανδρούπολη.

Τα περιπολικά σκάφη θαλάσσιας επιτήρησης τύπου “POB – 24G” είναι κροατικής ναυπήγησης της εταιρείας «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.».

Τα νέα σκάφη διαθέτουν σύγχρονο ναυτιλιακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, διαθέτουν θερμική κάμερα AVIV-S της ισραηλινής εταιρείας ESC-BAZ, φέρουν δύο πετρελαιοκίνητες, τετράχρονες, κύριες μηχανές, Cummins MDKDU ιπποδύναμης 2 x 1600 hp το ολικό τους μήκος είναι 24,70μ. και το πλάτος τους 6,00μ., ενώ θα έχουν μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου.

Τα εν λόγω σκάφη, επίσης, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων δύνανται να φιλοξενήσουν πλήρωμα επτά ατόμων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.