Παραγγελία έκπληξη 36 μαχητικών Rafale από την Ινδία – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ακόμη 126 αεροσκάφη

Την άμεση παραγγελία 36 μαχητικών Rafale από την Γαλλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ινδίας κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Narendra Modi η χώρα του επιθυμεί την παράδοση 36 αεροσκαφών της υπάρχουσας διαμόρφωσης, ώστε να καλυφτούν τα κενά που παρουσιάζονται στην Αεροπορία της Ινδίας.

Η παραγγελία αυτή ύψους 4 δις ευρώ είναι ανεξάρτητη από την υπο διαπραγμάτευση προμήθεια της Ινδίας για 126 μαχητικά Rafale εκ των οποίων τα 108 θα κατασκευαστούν στην Ινδία και τα αρχικά 18 αεροσκάφη στην Γαλλία.

Η προμήθεια αυτή αν και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, οι οποίες εντοπίζονται στο συνολικό κόστος του προγράμματος, αφού από 12 δις δολάρια που υπολογιζόταν αρχικά το κόστος των 126 αεροσκαφών τελικά έφτασε να αγγίζει τα 20 δις δολάρια κυρίως λόγω της επιθυμίας των Ινδών να κατασκευάσουν σε δικές του εγκαταστάσεις τα 108 από τα 126 αεροσκάφη.

Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος περιλαμβάνει την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε νέες υποδομές και αγορά εξοπλισμού ενώ αποτελεί και τεράστια τεχνολογική πρόκληση για το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Σε αυτό το σημείο οι Γάλλοι ήταν διστακτικοί όσον αφορά τις ικανότητες των Ινδών αλλά και τα επίπεδα ποιότητας που θα έπρεπε να επιτύχουν. Πάντως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η σημερινή παραγγελία αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό δώρο προς τον Πρόεδρο Francois Hollande και στην γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία αφού και τα 36 αεροσκάφη θα κατασκευαστούν στην Γαλλία .

Μετά από αυτή την παραγγελία ο συνολικός αριθμός των Rafale που προτίθεται να αγοράσει η Ινδία θα φτάσει τα 162 μαχητικά, εκ των οποίων τα 54 θα κατασκευαστούν στην Γαλλία, δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους για αρκετά ακόμη χρόνια, αφού οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα 137 από τα 180 αεροσκάφη που έχουν παραγγείλει.

Η νέα παραγγελία σε συνδυασμό με την πρόσφατη παραγγελία της Αιγύπτου για 24 Rafale, θα αυξήσει τον όγκο παραγωγής της Dassault Aviation κατά 60 αεροσκάφη και εφόσον υπογραφή η δεύτερη παραγγελία της Ινδίας θα αυξηθεί κατά 78 μαχητικά συνολικά, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα 43 μαχητικά που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υπάρχουσα παραγγελία του γαλλικού κράτους.

Η παραγγελία έκπληξη της Ινδίας έρχεται ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ινδική Αεροπορία η οποία διαθέτει ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό παλαιών αεροσκαφών, τα οποία χρήσουν άμεσης αντικατάστασης και φυσικά της απειλής που υπάρχει από την Κινεζική και Πακιστανική Αεροπορία δύο αεροπορικές δυνάμεις που συνεχώς αναβαθμίζουν τα μέσα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα παραγγελία έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού τουλάχιστον δύο ελληνικές εταιρείες κατασκευάζουν σημαντικά υποσυστήματα του γαλλικού μαχητικού όπως το συγκρότημα τροφοδοσίας του πυροβόλου, το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καλωδιώσεις, τον υπολογιστή αποστολής MDPU του μαχητικού και μέρος των ηλεκτρονικών συστημάτων του ραντάρ RBE2 του Rafale.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.