Παρέμβαση Μακρόν για το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, προς τους πολίτες της πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μάκρον, τονίζει πως «η συμφωνία διευκολύνει την ανάπτυξη και την προετοιμασία για το μέλλον, καλώντας τους Σκοπιανούς να πράξουν το καθήκον τους στο δημοψήφισμα. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψιν τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο πλευρές, παραδέχεται πως «καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια».

Παράλληλα, κάνει ιδαίτερη αναφορά στην ονοματολογική διαμάχη που είχαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ για διάστημα μεγαλύτερο των 27 χρόνων, τονίζοντας ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Καταλήγοντας, ο κ. Μακρόν, πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

ViaDiplomacy Newsroom