Παρουσιάστηκαν από την ΕΛΑΣ και το Πυροσβεστικό Σώμα τα 10 νέα αεροχήματα για αποστολές επιτήρησης

Παρουσιάστηκαν επίσημα από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα την Πέμπτη 4 Μάιου στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας τα 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα δύο Σώματα.

Πρόκειται για τρία μεγάλα και τρία μικρού μεγέθους αεροχήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία και αποκτήθηκαν από την ισραηλινή εταιρεία BlueBird καθώς και τέσσερα ακόμη μικρού μεγέθους αεροχήματα που θα χρησιμοποιούνται από το Πυροσβεστικό Σώμα και αποκτήθηκαν από την επίσης Ισραηλινή εταιρεία Elbit.

Τα τρία μεγάλα αεροχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τύπου ThunderB, το οποίο έχει βάρος 28 κιλά, μήκος 190 εκατοστά και άνοιγμα πτερύγων 400 εκατοστά.

Το συγκεκριμένο αερόχημα εκτοξεύεται με καταπέλτη και προσγειώνεται με την ανάπτυξη αλεξιπτώτου. Το ThunderB έχει αυτονομία 16-24 ώρες ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρει, την αποστολή και τις καιρικές συνθήκες, ταχύτητα 60-134 χλμ/ώρα, και εμβέλεια μέχρι και 100 χλμ η οποία όμως μπορεί να επεκταθεί στα 150 χλμ.

Το αερόχημα μπορεί να φτάσει στα 4.870 μέτρα αν και το βέλτιστο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 1.820 μέτρα. Το αερόχημα διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα ο οποίος ελέγχεται από ψηφιακό υπολογιστή. Το ωφέλιμο φορτίο του αεροχήματος φτάνει τα 3,5 κιλά και μπορεί να μεταφέρει επί μιας σταθεροποιημένης πλατφόρμας στο ρύγχος του αεροχήματος μία κάμερα ημέρας CCD, μία κάμερα IR και ένα καταδείκτη laser.

Το αερόχημα προσγειώνεται με την ανάπτυξη αλεξιπτώτου και ειδικών προστατευτικών αερόσακων. Το είδος των αποστολών που μπορεί να πραγματοποιήσει είναι  εντοπισμός και παρακολούθηση στόχων, επιτήρηση συνόρων, αποστολές έρευνας και διάσωσης, συλλογή πληροφοριών, επιχειρήσεις ασφαλείας, για αποστολές χαρτογράφησης.

Τα τρία μικρά αεροχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τύπου SpyLite. Το UAV SpyLite εκτοξεύεται με το χέρι και προσγειώνεται με την ανάπτυξη αλεξιπτώτου και ειδικών προστατευτικών αερόσακων.

Το αερόχημα είναι ελαφρύ μόλις 9,5 κιλών σύστημα με μήκος 135 εκατοστά και άνοιγμα πτερύγων 275 εκατοστά το οποίο χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα. Το ισραηλινό σύστημα μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 60-120 χλμ/ώρα σε απόσταση μέχρι και 50 χλμ η οποία μπορεί να επεκταθεί στα 80 χλμ, ενώ η αυτονομία του σύμφωνα με τον κατασκευαστή φτάνει τις 3-4 ώρες αναλόγως το βάρος του ωφέλιμου φορτίου που φέρει. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος που το UAV SpyLite μπορεί να φτάσει είναι τα 9.100 μέτρα όμως το βέλτιστο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 1.000 μέτρα. Το ωφέλιμο φορτίο που το σύστημα φέρει συνολικού βάρους 1,5 κιλών αποτελείται από σταθεροποιημένη κάμερα ημέρα CCD και/ή κάμερα IR σε συνδυασμό με εξειδικευμένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, δέκτη μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο στο κέντρο ελέγχου εδάφους. Η πτήση του αεροχήματος είναι αυτόματη από την στιγμή που θα εκτοξευτεί μέχρι την προσγείωση.

Τα drones των δύο Σωμάτων υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κ.λπ.), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που είναι της Πολεμικής Αεροπορίας. Η παρουσίαση έγινε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.