Πασινιάν: Εάν η Ρωσία χάσει από την Ουκρανία «η Αρμενία θα αντιμετωπίσει την επανάληψη των γεγονότων πριν από εκατό χρόνια και την απώλεια της ανεξαρτησίας»

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα τι θα μπορούσε να συμβεί στην Αρμενία εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hraparak.

Στις 11 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν πραγματοποίησε συνάντηση της ομάδας πρωτοβουλίας της κυβερνώσας δύναμης. Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν μίλησε για τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Μαϊου.

Ο Νικόλ Πασινιάν στην ομιλία του ανέφερε τις κατηγορίες εναντίον του, διότι πήγε στη Μόσχα στις 9 Μαΐου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, γεγονός που τον έκανε στόχο κριτικής από την Ουκρανία και τη Δύση.

Η Ουκρανία θεώρησε τη συμμετοχή των ηγετών των επτά χωρών της ΚΑΚ στα γεγονότα στη Μόσχα «ανήθικη και εχθρική». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πασινιάν είπε στους συνεργάτες του ότι πήρε τη σωστή απόφαση, που απορρέει από τα ζωτικά συμφέροντα της Αρμενίας. Υπενθύμισε ότι η Αρμενία λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η οποία είναι ο στρατηγικός εταίρος του Ερεβάν. Ο Πασινιάν είπε επίσης ότι η άρνησή του να συμμετάσχει στην παρέλαση στη Μόσχα «θα ήταν ένα επικίνδυνο στοίχημα».

Ο Πασινιάν είπε στους συναδέλφους του ότι εάν η Ρωσία χάσει από την Ουκρανία, «η Αρμενία θα αντιμετωπίσει την επανάληψη των γεγονότων πριν από εκατό χρόνια και την απώλεια της ανεξαρτησίας».

«Ο Πασινιάν είπε επίσης ότι η Αρμενία από μόνη της δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο ζεύγος Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει η εφημερίδα.

Σχετικά με την ανέγερση του μνημείου Νέμεσις στο Ερεβάν για τους τρομοκράτες που σκότωσαν πολιτικά πρόσωπα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι τη στιγμή που η κυβέρνησή του προσπαθεί να ακολουθήσει μια πολιτική συμφιλίωσης με την Τουρκία, η εγκατάσταση ενός τέτοιου μνημείου ήταν ακατάληλλη.

ViaDiplomacy Newsroom