Πασινιάν στην Αρμενική κοινότητα της Τσεχίας: Λέτε ότι παρέδωσα γη – Πόσοι από εσάς ζήσατε σε αυτή την γη;

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Τσεχική Δημοκρατία όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αρμενικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, ενώ δέχθηκε και αντικρούσεις.

«Δεν παρέδωσα την Αρτσάχ, έχω κάνει τα πάντα από το 2018 για να κάνω τον Στρατό Άμυνας έτοιμο για πόλεμο. Η εκχώρηση γης ήταν βασικό ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αν κάποιος σας πει ότι δεν θα έδινε γη, να ξέρετε ότι είναι απόλυτο ψέμα. Υπέγραψα τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου, κατανοώντας ότι διαφορετικά 30.000 στρατιώτες θα έμεναν αιχμάλωτοι. Λέτε ότι παραδώσατε τη γη, πόσοι άνθρωποι έζησαν σε αυτή τη γη για 30 χρόνια; Τι πρόσθετος φόρος δημιουργήθηκε για τον στρατιώτη μας και το κράτος σε αυτά τα εδάφη; Σχεδόν τίποτα», είπε ο Πασινιάν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι όταν κερδίσαμε το 1994, μετά ο πληθυσμός της Αρμενίας και του Καραμπάχ μειώθηκε, ενώ του Αζερμπαϊτζάν διπλασιάστηκε.

Ο Νικόλ Πασινιάν αναρωτήθηκε επίσης γιατί, για παράδειγμα, ο τιμημένος καλλιτέχνης του Αρτσάχ, παρών στο κοινό κατηγορώντας τον ότι δεν εγκατέλειψε τη θέση του και παρέδωσε τα εδάφη, δεν ζει στο Αρτσάχ.

«Και γιατί ζεις στην Τσεχία;» Το πρόβλημά μας είναι ότι ζούσαμε σε ένα μέρος, θεωρούσαμε άλλο μέρος πατρίδα μας και το αντίστροφο. Ας βάλουμε τέλος στη συνήθεια να αγαπάμε την πατρίδα από μακριά. Παρέδωσες τη γη, άφησες την κατακτημένη γη, ήρθες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή στην Πράγα. Πατρίδα είναι εκεί που ζούμε», είπε ο πρωθυπουργός.

ViaDiplomacy Newsroom