Παυλόπουλος: Παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνευσης να αναδειχθούν Ελλάδα και Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ, με τον οποίο επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, καθώς και της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, οι σχέσεις αυτές λειτουργούν όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα και στο Ισραήλ ν΄ αναδειχθούν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνευσης στην ταραγμένη περιοχή μας, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία, κυρίως εξαιτίας της προκλητικής και κατά προφανή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία, η ειρήνη δέχεται άκρως επικίνδυνα πλήγματα.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα και η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. «Συνεργασία η οποία δίχως να θίγει, ούτε κατ΄ ελάχιστο, τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες -αφού λειτουργεί συμπληρωματικώς και όχι ανταγωνιστικώς απέναντι σε άλλα σχήματα διαλόγου και συνεργασίας- αποτελεί παράδειγμα υπεράσπισης της συνεπούς εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Κατ΄ εξοχήν δε του Δικαίου της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, το οποίο, δυστυχώς, η Τουρκία παραβιάζει με προκλητικό τρόπο. Η Τριμερής Συνεργασία μας λοιπόν στέλνει το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα μένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της τόνωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια περίοδο εξαιρετικής φιλίας μεταξύ των δυο χωρών, γεγονός το οποίο -όπως είπε- διαπίστωσε και κατά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι υπάρχει κοινή διόπτευση υπέρ της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι το Ιράν και η Τουρκία αποτελούν απειλές για την περιοχή.

Ακολούθως, επισήμανε, ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία Ελλάδα και Ισραήλ συνεργάζονται εξαιρετικά, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και τον προηγμένων τεχνολογιών.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι ποτέ οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου δεν ήταν καλύτερες και προσέθεσε ότι «και οι τρεις γνωρίζουμε και βλέπουμε μαζί τους κινδύνους που μας απειλούν».

Τέλος, επισήμανε ότι το Ισραήλ προβληματίζεται έντονα από την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα για την συνεργασία της και τη στήριξή της πάνω σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα του στο γεγονός ότι το 2021 η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία του I.H.R.A. (International Holocaust Remembrance Alliance), το οποίο είναι ο Οργανισμός για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

«Άρα λοιπόν, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την Ελλάδα γι΄ αυτήν την υποστήριξη, και να ευχαριστήσω για το γεγονός ότι ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μας επισκεφθεί τον Ιανουάριο 2020, στη διάρκεια των τελετών για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, μαζί με τη συμμετοχή της Ρωσίας» υπογράμμισε ο κ. Κατζ, σημειώνοντας ότι και η μητέρα του ήταν από τους απελευθερωθέντες κατά τη διάρκεια της απελευθερώσεως του Άουσβιτς.

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «για εμάς, τους Έλληνες, και για μένα προσωπικά, είναι μεγάλη τιμή αλλά ταυτοχρόνως και η εκπλήρωση ενός Ιερού Χρέους, το ότι τιμούμε στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση τα τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος». Και προσέθεσε ότι αισθάνθηκε πραγματική συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη, κατά τα εγκαίνια του -ανακαινισμένου πλέον- Εβραϊκού Μουσείου της πόλης.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Ξέρουμε τι σημαίνει η Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά τους φρικτούς διωγμούς των συμπατριωτών μας Εβραίων. Αλλά αισθανόμαστε πραγματική τιμή εμείς, οι Έλληνες, και από το γεγονός ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο. Κατόπιν τούτου, και μέσω του μουσείου θέλουμε να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα του Ολοκαυτώματος».

Ευχαριστώντας τον κ. Παυλόπουλο, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ υπογράμμισε ότι γνωρίζει για την πρόσφατη επίσκεψη του ΠτΔ στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζει για το Μουσείο το οποίο πρόκειται να ιδρυθεί προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και σημείωσε ότι μερικοί προσπαθούν να αρνηθούν το Ολοκαύτωμα.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για το καλό της Μεσογείου και για το καλό της περιοχής. «Έχουμε πολλά κοινά σημεία και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα λάμψει και θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο στο διηνεκές», προσέθεσε.

ViaDiplomacy Newsroom