Πεκίνο: Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος στην από κοινού οικοδόμηση του Belt and Road

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Κώστα Σκρέκα, υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού και υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο για το τρίτο Φόρουμ Belt and Road for International Cooperation.

Η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) έχει γίνει το πιο δημοφιλές παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και η μεγαλύτερη πλατφόρμα για διεθνή συνεργασία 10 χρόνια από τότε που προτάθηκε, δήλωσε ο Wang, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος στην από κοινού οικοδόμηση του Belt and Road και η ρεαλιστική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχει επιτύχει καρποφόρα αποτελέσματα, είπε ο Wang, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα ενώσει τα χέρια με την Ελλάδα για να προωθήσει έργα συνεργασίας όπως το έργο του λιμανιού του Πειραιά και να υποστηρίξει τη συνδεσιμότητα στο Ευρώπη.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και η Ευρώπη είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι, ο Wang είπε ότι η Κίνα θα ήθελε να ενώσει τα χέρια με την ευρωπαϊκή πλευρά για να υποστηρίξει και να ασκήσει την αληθινή πολυμερή προσέγγιση, να υποστηρίξει το ελεύθερο εμπόριο, να διαφυλάξει τον θεμιτό ανταγωνισμό, να αντιταχθεί στον προστατευτισμό και να εργαστεί για μια πιο δίκαιη και πιο δίκαιη παγκόσμια σύστημα διακυβέρνησης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ.

Σκρέκας είπε ότι η Ελλάδα και η Κίνα έχουν υψηλό βαθμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης και γερές βάσεις για αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Ως αξιόπιστος φίλος της Κίνας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί την αρχή της μίας Κίνας, να συνεχίσει την παράδοση της φιλίας και να εμβαθύνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά και να προωθεί την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

ViaDiplomacy Newsroom