Πενς: «Προδοσία» ο νέος νόμος της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

Ως προδοσία διεθνούς συμφωνίας περιέγραψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τον νέο νόμο που υιοθέτησε η Κίνα για το Χονγκ Κονγκ.

Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Πενς ανέφερε ότι «εθνικός νόμος για την ασφάλεια που πέρασε η Κίνα και τον οποίο επιβάλλει στο Χονγκ Κονγκ είναι προδοσία της διεθνούς συμφωνίας που υπέγραψαν και ουσιαστικά (σ.σ. ο νόμος) είναι απαράδεκτος για τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε την νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απείλησε το Πεκίνο με αντίποινα, κάνοντας λόγο για «θλιβερή μέρα».

Εξάλλου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για επιβολή αυτόματων κυρώσεων εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας αναφορικά με την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Η «φλόγα της ελευθερίας» είναι πολύτιμη και η Βρετανία θα κάνει ό,τι απαιτείται για να στηρίξει τον λαό του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υφυπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σάιμον Κλαρκ.

ViaDiplomacy Newsroom