Πενταετή σύμβαση της ΕΑΒ με την Lockheed Martin ύψους 72 εκατ. δολαρίων για την συμπαραγωγή του C-130J

Στην υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Lockheed Martin για τη συνέχιση του προγράμματος συμπαραγωγής του αεροσκάφους C-130J Super Hercules προχώρησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.). Στο πλαίσιο αυτής, η ΕΑΒ θα συνεχίσει την κατασκευή και συναρμολόγηση δομικών τμημάτων του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους μέχρι το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του 2009 και η ΕΑΒ έχει αναλάβει την κατασκευή και συναρμολόγηση μειζόνων συγκροτημάτων της ατράκτου του στρατιωτικού μεταγωγικού που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του αεροσκάφους ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin.

Η αξία του νέου προγράμματος θα ανέλθει στα 72 εκ. δολάρια.

Η νέα σύμβαση είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΕΑΒ καθώς:

– διευρύνει την ήδη υπάρχουσα επιτυχημένη συνεργασία της με την Lockheed Martin, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο της αεροναυπηγικής,

– εξασφαλίζει φόρτο εργασίας σε βάθος χρόνου,

– συμβάλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ΕΑΒ για αύξηση πωλήσεων και περαιτέρω ενίσχυση του εξωστρεφούς της προσανατολισμού,

– οδηγεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής μέσα από τη συμμετοχή της ΕΑΒ στην κατασκευή ενός επιτυχημένου τύπου αεροσκάφους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σύμβαση αυτή θα προστεθεί στο ανεκτέλεστο έργο 520 εκ. ευρώ που ήδη εκτελεί η ΕΑΒ συμβάλλοντας στη σταθερή πορεία της εταιρείας σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εφαρμόζοντας με συνέπεια συγκεκριμένη στρατηγική ανάκαμψης και ανάπτυξης, αναμένεται ότι -για πρώτη φορά από την ίδρυσή της- η ΕΑΒ θα κλείσει το οικονομικό έτος 2014 με θετικό αποτέλεσμα προ φόρων.

«Η σημαντική αυτή συμφωνία καταδεικνύει για άλλη μία φορά την πολυδιάστατη στρατηγική συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με τη Lockheed Martin» τόνισε ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Δημήτριος Παπακώστας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη νέα συμφωνία. Η επέκταση του προγράμματος από τη Lockheed Martin αποτελεί επιβεβαίωση της ποιότητας, της συνέπειας και της τεχνογνωσίας που διαθέτει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Επίσης, επιβραβεύει την αποφασιστικότητά μας να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες της ΕΑΒ για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και εδραίωσή της στο διεθνές περιβάλλον, διεκδικώντας τη θέση που της αξίζει».

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.