Περιοδικό Le Point: “Το ΡΚΚ πρέπει να αποσυρθεί από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων”

Με γρήγορο ρυθμό αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Δύση αρχίζει να ξεκαθαρίζει και να επιλέγει τους φίλους και εχθρούς της στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με αφορμή την διεθνή προσπάθεια για την εξουδετέρωση της οργάνωσης ISIS στη Συρία και στο Ιράκ. Έτσι μετά τις πρώτες ρίψεις στρατιωτικού υλικού από την αμερικανική Αεροπορία στους μαχητές της κουρδικής στρατιωτικής δύναμης YPG στην πολιορκούμενη από το ISIS πόλη Κομπάνε, ένα σημαντικό άρθρο του Γάλλου αναλυτή εβραϊκής καταγωγής Bernard-Henri Lévy στο γαλλικό περιοδικό Le Point, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κουρδική οργάνωση PKK θα πρέπει να βγει από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ στην οποία εντάχτηκε το 2002.

Σύμφωνα με τον Bernard-Henri Lévy οι λόγοι είναι τέσσερις και ουσιαστικά επιτρέπουν στην διεθνή κοινότητα να αντιμετώπιση την κουρδική οργάνωση κατά τον ίδιο τρόπο που χειρίστηκε την μετεξέλιξη των οργανώσεων ΙΡΑ και του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου από τρομοκράτες σε συνομιλητές. Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού το ΡΚΚ έχει αποκηρύξει την ένοπλη δράση εδώ και αρκετά χρόνια, δεύτερον το ΡΚΚ περιλαμβάνει σήμερα διαφορετικά κόμματα που προκρίνουν το διάλογο για τη λύση του κουρδικού ζητήματος επί “συνομοσπονδιακής βάσης”, μία τοποθέτηση που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον φυλακισμένο ηγέτη της οργάνωσης Abdullah Öcalan.

Επιπλέον η κουρδική οργάνωση αποτελεί ίσως την μόνη αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη που έχει τα μέσα και την εμπειρία να πολεμήσει το ISIS κάτι που αναγνωρίζεται πλέον από όλους τους ενδιαφερόμενους και τέταρτον το PKK είναι μία μετριοπαθή οργάνωση η οποία υιοθετεί το οικουμενικό Ισλάμ την ισότητα των δύο φύλων και το σεβασμό των μειονοτήτων.

Σύμφωνα με τον γαλλοεβραίο αναλυτή το ΡΚΚ πρέπει ακόμα να αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι σέβεται τη φιλία που έχει απευθύνει σε Εβραίους και Αρμενίους, ενώ επισημαίνει ότι οι Κούρδοι είναι οι πιο σταθεροί σύμμαχοι στο μακρόχρονο πόλεμο που κήρυξαν οι ακραίοι ισλαμιστές. Όπως τονίζει στο άρθρο του ο Bernard-Henri Lévy το ΡΚΚ δεν είναι πια τρομοκρατική οργάνωση αλλά μια οργάνωση αντίστασης στην τρομοκρατία για αυτό και πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην Μέση Ανατολή“.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.