Περιπολικό σκάφος μήκους 50 μέτρων θα παραγγείλει η Κύπρος από το Ισραήλ

Προς υλοποίηση βαίνει η απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει σε πρώτη φάση ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ, με προοπτική απόκτησης δύο ακόμη σκαφών σε δευτερη φάση μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου πρόκειται να εγκρίνει την αγορά ενός περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ συνολικού μήκους 50 μέτρων με προϋπολογισμό 44 εκατ. ευρώ.

Το νέο σκάφος θα καλύπτει τις ανάγκες για περιπολίες στον θαλάσσιο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Κύπρος δεν πρόκειται να παραγγείλει πυραυλάκατο ή φρεγάτα, αλλά ένα περιπολικό με μεγάλη ακτίνα δράσεως.

Εκτός από την παραπάνω παραγγελία η Κύπρος σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται σύντομα να προχωρήσει και στη διαδικασία για την απόκτηση δύο ακόμη σκαφών ανοικτής θαλάσσης.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα ενδιαφέρον για το κυπριακό πρόγραμμα έχουν επιδείξει η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Οι διαδικασίες αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο 2016 με απευθείας διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης σε διακρατικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη τιμή.

Τέλος σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η Κυπριακή κυβέρνηση με τις ΗΠΑ για την δωρεάν παραχώρηση από την Αμερικανική Ακτοφυλακή δύο μικρών σκαφών στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.