Πιέζουν την Τουρκία με SDF στην Βόρεια Συρία – Πόλεμο από Manbij μέχρι την Idlib απειλούν οι Κούρδοι

Κορυφαίος διοικητής των ΗΠΑ την Δευτέρα συναντήθηκε με τον αρχηγό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Mazlum Abdi για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Mustafa Bali, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της SDF, επιβεβαίωσε τη συνάντηση με ένα tweet. Ο Bali δήλωσε ότι ο Αμερικανός στρατηγός Kenneth McKenzie, και ο Πρέσβης William Roebuck, ο Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά τουISIS, συναντήθηκαν με τον στρατηγό Abdi και συζήτησαν για τις εξελίξεις και την κοινή εκστρατεία εναντίον του ISIS “στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά τις δηλώσεις του Στρατηγού Mustafa Bali ο οποίος δήλωσε πως οι κουρδικές δυνάμεις από την πόλη Manbij μέχρι την επαρχία Idlib, θα πολεμήσουν μέχρι τέλος την Τουρκία αν επιτεθεί όπως έκανε στην Αφρίν

“Η Τουρκία θέλει να φέρει τα σύνορα σε ένα σημείο που να κατακτήσει μεγάλα αστικά κέντρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει πόλεμος χωρίς τέλος μέχρις η Τουρκία να εγκαταλείψειωεντελώς την περιοχή”, ανέφερε

Με επίθεση κατά των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ απειλεί η Άγκυρα

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, όπου η αβεβαιότητα για την έκβαση της σύγκρουσης για το θέμα των S400 συντηρεί την ένταση και το ηλεκτρισμένο κλίμα, η Τουρκία επιχειρεί να διασφαλίσει «κόκκινες γραμμές» στην Συρία. καθώς μάλιστα επισκέπτεται την Άγκυρα ο απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για την Συρία  Τζέιμς Τζέφρυ.

Ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του τόνισε ότι «αν δεν δημιουργηθεί η Ασφαλής Ζώνη, η απειλή που προέρχεται από αυτή την περιοχή θα διατηρηθεί και οι τρομοκράτες δεν εκκαθαριστούν, τότε θα αρχίσουμε την επιχείρηση».

Ο Τζ. Τζέφρυ έφθασε στην Άγκυρα για διήμερη επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση τις ανησυχίες ασφάλειας που εγείρει η Τουρκία που απαιτεί την δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας εντός του Συριακού εδάφους από την οποία θα αποκλειστούν οι συριακές δυνάμεις του YPG, που έτσι όμως θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν μεγάλο μέρος των εδαφών που κέρδισαν στις μάχες με το ISIS και αποτελούν όχι μόνο παραδοσιακά εδάφη τους, αλλά και το όπλο για τη διαπραγμάτευση του στάτους που θα έχουν οι Κούρδοι της Συρίας στο μεταπολεμικό σκηνικό.

Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτύξει στα σύνορα με την Συρία σημαντικές δυνάμεις θέλοντας να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον.

ViaDiplomacy Newsroom