Πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (EM Railgun) αναπτύσσει η τουρκική εταιρεία Aselsan (Video)

Ένα ακόμη πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (EM Railgun) αναπτύσσει η Τουρκική αμυντική βιομηχανία μετα το πυροβόλο SAPAN το οποίο επιδείχθηκε το περασμένο Φθινόπωρο από το τουρκικό κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK SAGE.

Το νέο πυροβόλο αναπτύχθηκε από την εταιρεία ASELSAN στο πλαίσιο ενός άκρως απόρρητου προγράμματος αφού μέχρι και οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές δεν γνώριζαν κάτι για την ύπαρξη του.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 και οι πρώτες  επιτυχημένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 26 και 29 Δεκεμβρίου του 2016. Το σύστημα θα παρουσιαστεί επίσημα τον Μάιο του 2017 στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2017 στην Κωνσταντινούπολη.

Το νέο πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο προορίζεται για την αντιμετώπιση αεροπορικών απειλών έχει εμβέλεια 30 χλμ και ταχύτητα εξόδου κάνης 2.000-2.500 χλμ το δευτερόλεπτο. Τα πλεονεκτήματα του πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου της ASELSAN είναι το χαμηλό κόστος απόκτησης, χαμηλό κόστος χρήσης δυνατότητα χρήσης του σε διαφορετικές αποστολές όπως παροχή ναυτικών πυρών, αεράμυνα, καταστροφή επίγειων στόχων.

Επιπρόσθετα το  πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο χαρακτηρίζεται από υψηλή αξιοπιστία λόγω της απουσίας χημικών ή εκρηκτικών υλών. Μια κλασική μονάδα πυρός ενός  πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου περιλαμβάνει το όχημα με το πυροβόλο, ένα όχημα ελέγχου πυρός και δύο οχήματα τροφοδοσίας ενέργειας στο πυροβόλο.

Φυσικά η τοποθέτηση ενός πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου σε πολεμικό πλοίο είναι πιο εύκολη λόγω του μεγέθους του σκάφους αλλά και την δυνατότητας συνεχόμενης παροχής ενέργειας από τις γεννήτριες του πλοίου.

Απώτερος στόχος της τουρκικής εταιρείας είναι μέσα από αυτό το ερευνητικό/αναπτυξιακό πρόγραμμα η σταδιακή απόκτηση της σχετικής τεχνολογίας ώστε η Aselsan να καταστεί παγκόσμιος παίκτης της τεχνολογίας αυτής.

Video από το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο SAPAN του TUBITAK SAGE

Γιώργος Τσιμπούκης