Το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Tufan παρουσίασε η Aselsan στην IDEF 2017

Το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (EM Railgun) Tufan που αναπτύσσει η τουρκική εταιρεία Aselsan παρουσιάστηκε στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2017.

Το πολυαναμενώμενο  οπλικό σύστημα παρουσιάστηκε με πλήρη επισημότητα στην έκθεση όπου επιδείχτηκαν επίσης και τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιεί το νέο πυροβόλο.

Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που αναρτήθηκε σε τουρκικές ιστοσελίδες στρατιωτικών ειδήσεων το τουρκικό πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο είναι ιδιαίτερα συμπαγές μικρό σε μέγεθος και όγκο και μπορεί να εγκατασταθεί σε μικρού εκτοπίσματος πλοία καθώς και σε όχημα.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές το μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου οπλικού συστήματος ξεκίνησε από την Aselsan το 2014 και οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές του Tufan πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 26 και 29 Δεκεμβρίου του 2016.

Το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Tufan προορίζεται για την αντιμετώπιση αεροπορικών απειλών έχει εμβέλεια 30 χλμ και ταχύτητα εξόδου κάνης 2.000-2.500 χλμ το δευτερόλεπτο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.