Πιο γρήγοροι οι Κροάτες από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ εξασφάλισαν δωρεάν 16 OH-58D Kiowa από τις ΗΠΑ

Ταχύτερα από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ είναι όπως φαίνεται τα αντανακλαστικά του κροατικού υπουργείου Άμυνας, αφού σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η βαλκανική χώρα κατάφερε να εξασφαλίσει δωρεάν 16 ελικόπτερα OH-58D Kiowa από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα προέρχονται από τα 368 ελικόπτερα αυτού του τύπου, που αποσύρει ο Αμερικανικός Στρατός και η Εθνοφυλακή. Εξήντα από αυτά ελικόπτερα σχεδιάζεται να αποκτηθούν από την Αεροπορία Στρατού του Ελληνικού Στρατού, μια πληροφορία η οποία δημοσιεύτηκε από ελληνικά ΜΜΕ πριν από 3 και πλέον μήνες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναγνωριστικές αποστολές, κατα αποβατικών δυνάμεων, σε αντι-ανταρτικές επιχειρήσεις, σε αποστολές συνοδεία μηχανοκίνητων μονάδων, σε αποστολές συνεργασίας με ειδικές δυνάμεις ακόμη και σε αντιαρματικό αγώνα, αφού μπορούν να φέρουν  μέχρι και 4 αντιαρματικά βλήματα AGM-114 Hellfire.

Τα  OH-58D Kiowa διαθέτουν σύγχρονο ηλεκτρο-οπτικό εξοπλισμό, είχαν εκσυγχρονιστεί πρόσφατα, αλλά λόγω των περικοπών που υπέστη ο Αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός αποφασίστηκε η απόσυρση τους και η αντικατάσταση τους με τα AH-64D Apache.

Τα ελικόπτερα είναι όπως φαίνεται από την περίπτωση της Κροατίας, άμεσα διαθέσιμα και σε περίπτωση που αποκτηθούν από την Ελλάδα θα μπορούσαν να καλύψουν αποστολές και γεωγραφικούς τομείς, όπως το Αιγαίο, αποδεσμεύοντας τα πολύτιμα αντιαρματικά 29 AH-64Α+/D Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κροατικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να μην καταβάλει τους φόρους εισαγωγής των ελικοπτέρων, οι οποίοι φτάνουν τα 14,1 εκατ. δολάρια, ενώ για την επιλογή των ελικοπτέρων από το απόθεμα των 368 που υπάρχουν διαθέσιμα, πρόκειται συντομα να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ επιτροπή του Κροατικού Στρατού.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.