Πιο κοντά σε Διαμετακομιστικό Κόμβο μέσω σιδηρόδρομου η Τουρκία – Τραίνο από το Πακιστάν κάνει διαδρομή 3.666 μιλίων και καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη

Τελετή πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα την Τετάρτη για να σηματοδοτήσει την άφιξη του πρώτου τραίνου Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Κωνσταντινούπολη (ITI) που μετέφερε εμπορεύματα από το Πακιστάν στην Τουρκία, μέσω Ιράν μετά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων του. Το φορτηγό τρένο ITI ξεκίνησε το ταξίδι του από το Ισλαμαμπάντ στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και έφτασε στην Άγκυρα σε περίπου 13 ημέρες

Αναχωρώντας από τον σταθμό Margalla στο Ισλαμαμπάντ, το τραίνο έκανε μια διαδρομή 5.981 χιλιομέτρων (3.666 μίλια) σε 12 ημέρες και 21 ώρες. Το φορτηγό τραίνο στοχεύει να ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ του Πακιστάν, του Ιράν και της Τουρκίας. Περιλαμβάνει οκτώ φορτωμένα βαγόνια, 20 πόδια το καθένα με χωρητικότητα 22 τόνων.

Ο Καραϊσμήογλου στην ομιλία του είπε ότι ο νέος σιδηρόδρομος θα προσφέρει νέες επιλογές στους βιομήχανους και τους επιχειρηματίες στη διαδρομή Πακιστάν-Ιράν-Τουρκία.

«Θα εξοικονομήσει χρόνο και κόστος σε σύγκριση με τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας, που διαρκεί 35 ημέρες, και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

«Έτσι, με το τραίνο Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Κωνσταντινούπολη, ένας νέος σιδηροδρομικός διάδρομος θα παρασχεθεί στους εξαγωγείς μας στη νότια Ασία — με την υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού παγκοσμίως — φτάνοντας στο Πακιστάν, τη γειτονική Ινδία, την Κίνα, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους της να γίνει γέφυρα και βάση logistics μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», πρόσθεσε ο Καραϊσμήογλου.

«Έχουμε πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και η Τουρκία έχει πρόσβαση στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, επομένως είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και ελπίζω να είναι βιώσιμη και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

ViaDiplomacy Newsroom