Πιο κοντά στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη

Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη έγινε με την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη στο Ισραήλ.

Εκεί συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Στέλιο Χειμώνα.

Στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο κατασκευής αγωγού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med). Συνομολογήθηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και όλες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι πρόκειται για έργο τεχνικά και εμπορικά ρεαλιστικό.

Αποφασίστηκε να επιδιωχθεί να γίνει σύντομα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, με τη συμμετοχή του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στην προώθηση του έργου.

Συζητήθηκε επίσης το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αθήνας. Συμφωνήθηκε το επόμενο βήμα να είναι η συνάντηση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των τριών κρατών (της ΡΑΕ από την ελληνική πλευρά), στην Κύπρο, το προσεχές δίμηνο.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των τριών κρατών στην έρευνα και την τεχνολογία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Το προσεχές διάστημα θα γίνει συνάντηση των αρμόδιων φορέων κάθε κράτους, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπεί το ΚΑΠΕ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.