Πιο θα είναι το όνομα του νέου Πανεπιστήμιου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην …Ελληνική Μακεδονία

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το trailer στα όσα θα συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην περιοχή και στο Σκοπιανό.

Η παιδεία είναι ένα βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αλλαγών, και όχι απαραίτητα για κακό. Μην ξεχνάμε τον ρόλο που έπαιξε η παιδεία (μαζί με την Εκκλησία) ώστε η Ελλάδα σε μόλις 150 χρόνια να γίνει ένα ομογενοποιημένο Έθνος.

Στην περίπτωση του Σκοπιανού όμως η Παιδεία θα παίξει τον ακριβώς αντίθετο ρόλο. Σε μια περιοχή όπου δημιουργείται ένα “Εθνος” (Σκόπια), πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες θα αντικαταστήσουν ένα Έθνος (Μακεδονία), η Παιδεία θα είναι αυτή που θα παίξει καταλυτικό ρόλο

Το πρώτο το δείγμα το πήραμε με την επιτροπή που δημιουργήθηκε από Ελλάδα και Σκόπια για τα σχολικά βιβλία. Την στιγμή που η Συμφωνία δεν κυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια, η επιτροπή ξεκίνησε το έργο της με άμεσες αλλαγές.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στην Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τις κυλιόμενες σκάλες. Ο ίδιος και το επιτελείο του γνώριζε πολύ καλά πως θα τον χλεύαζε επικοινωνιακά όλη η πόλη και η μισή Ελλάδα. Πήγε στην Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει και 5 παραρτήματα σε 5 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη

Αυτό που μένει να δούμε είναι όχι μόνο το όνομα του Πανεπιστημίου, αλλά αν αυτό το όνομα θα μπορεί να ενσωματώσει και άλλα παραρτήματα από περιοχές όπως, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, ενοποιώντας έναν σημαντικό Γεωγραφικό Χώρο, για αρχή.

Υπάρχει χρόνος τα παραρτήματα να ενωθούν και γλωσσικά. Εξάλλου συνεχείς δηλώσεις όπως αυτή του κυρίου Σπίρτζη στα εγκαίνια της εισόδου του Μετρό “Η Θεσσαλονίκη έχει πια τις υποδομές να γίνει βαλκανικό κέντρο” θα τις ακούμε πιο συχνά

Γαβρόγλου: Τον Φεβρουάριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Έως το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκης, εκτίμησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την ίδρυσή του από τον πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε «ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου».

«Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου στο ΑΜΠΕ.

Διευκρίνισε ότι «υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του ’19 και τα υπόλοιπα θα είναι το ’20 και ένα-δύο το ’21».

«Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις που, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα» επισήμανε.

Όπως τόνισε δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών καθώς όπως είπε, «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το ’19 ποια το ’20 ποια το ’21, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».

ViaDiplomacy Newsroom