«Πίσω από τις λέξεις… κρύβεται ο Αλέξης» – Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ επιχειρούν να «μπουν στο μυαλό» του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δημοσιευμάτων ευρωπαϊκών ΜΜΕ που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του και να προβλέψουν το πως θα διαπραγματευτεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Η αγγλική εφημερίδα The Independent τον χαρακτηρίζει «Κομμουνιστή Χαρι Πότερ» και η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναρωτιέται «Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο άνδρας για την Ευρώπη;». Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ προβληματίζονται για το τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη μέρα των εκλογών αν ο ΣΥΡΙΖΑ (δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις) και γίνει κυβέρνηση, το πως θα ισορροπήσει με τις συνιστώσες του κόμματος του σε περίοτωση  παρεκκλίνει εξ’ ανάγκης από κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Η αγγλική εφημερίδα The Independent αναφέρεται με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την ελληνική ορθοδοξία: Ο κομμουνιστής “Χάρι Πότερ”, που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη της Ευρωζώνης». Ο Τσίπρας γράφει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει παρομοιαστεί με τον φανταστικό μάγο της JK Rowling από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην Ελλάδα, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την δημιουργία φανταστικών υποσχέσεων που δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει. «Ο Τσίπρας υπόσχεται τον παράδεισο επί της γης, χωρίς θυσίες, την επιστροφή στην ευημερία με κάποιο μαγικό τρόπο, σαν να ήταν ο Χάρι Πότερ», είχε πει χαρακτηριστικά. Αναφέρεται και στην προσωπική ζωή του Αλέξη Τσίπρα γράφοντας «ότι «ακόμα με την αγαπημένη του, και ακόμη άγαμος, ο Τσίπρας και η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα είναι μαζί για δύο δεκαετίες και έχουν δύο γιους. Συναντήθηκαν στο σχολείο, και έγιναν μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Εάν ο Τσίπρας αναλάβει την εξουσία την Κυριακή, θα είναι ο πρώτος άγαμος Έλληνας πρωθυπουργός -μια μεγάλη αλλαγή για μια κοινωνικά συντηρητική χώρα. Το ζευγάρι μάλιστα ονόμασε τον δεύτερο γιο τους Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η Μπαζιάνα έχει περιγραφεί από τα ελληνικά ΜΜΕ ως «ισχυρογνώμων, μαχητική και δυναμική» , καθώς επίσης και  ντροπαλή  τη δημοσιότητα.

Το κόμμα του, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι σήμερα μπροστά στις δημοσκοπήσεις. O ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 35% των προβλεπόμενων ψήφων και πολύ πιο μπροστά από το δεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού) που ακολουθεί με 31%. Με τις υποσχέσεις του για αύξηση στον κατώτατο μισθό, για παροχή φαγητού και ρεύματος αλλά και 300.000 νέων θέσεων εργασίας ο Τσίπρας έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής στους Έλληνες. Περίπου το ένα τέταρτο των ελλήνων είναι άνεργοι, και πάνω από 200.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε το 2010. Από τότε που θέσεις εργασίας μειώθηκαν, πορνεία είχε εκτοξευθεί πάνω από 150% μέχρι το 2013, με κάποιες γυναίκες που εξαναγκάζονταν να πωλούν το σώμα τους για μόλις 5 ευρώ . Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι υποσχέσεις αντικ-λιτότητας του Τσίπρα έχουν κατακτήσει τις καρδιές της κοινής γνώμης».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit έχει τον τίτλο «Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο άνδρας για την Ευρώπη;». Ο λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει, μπορεί να κερδίσει. Στον προεκλογικό αγώνα εμφανίζεται μετριοπαθής. Η άνοδός του οφείλεται ωστόσο σε ριζοσπαστικά συνθήματα». Η εφημερίδα καταλήγει στη διαπίστωση: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει ήδη να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα ήθελε να ‘σκίσει’ το μνημόνιο. Σήμερα κάνει λόγο για ‘νέα διαπραγμάτευση’. Σε διαδικτυακή συνομιλία και σε ερώτηση περί πιθανής μείωσης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τηρήσει. Πρόκειται για απλό ρετουσάρισμα ή για σοβαρές διορθώσεις; Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του; Πόσο θα τον στηρίξει το κόμμα του όταν χρειαστεί;». (Πηγή Deutsche Welle)

Η γερμανική Berliner Zeitung αναφέρεται και αυτή με τη σειρά της  στην αλλαγή της ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν τρομάζει πια» και ότι αυτό που φοβάται όμως ΕΕ «είναι ένα συμβολικό κύμα σοκ. Στην Ισπανία ο αριστερός λαϊκιστής Πάμπλο Ιγκλέσιας και το κόμμα του Ποντέμος κάνουν τα παραδοσιακά κόμματα να τρομάζουν. Στη δε Γαλλία οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώνονται γύρω από τη Μαρίν Λεπέν. Επισημαίνει ότι ο διστακτικός ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης έχει συνέπειες: το κέντρο θολώνει, τα άκρα ενισχύονται. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αρχή. Εντούτοις αυτό δεν θα είναι εύκολο. Και η Φινλανδία ψηφίζει, τον Απρίλιο. Και δεν θα πρέπει να αναμένονται παραχωρήσεις από εκεί. (Πηγή Deutsche Welle)

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.