«Πιθανή η εκεχειρία στην Υεμένη»

Το ενδεχόμενο για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη, παρόμοιας με εκείνης που συμφωνήθηκε και τηρείται στην Συρία, άφησε ανοιχτό χθες ο Τζον Κέρι, που είχε συνάντηση του με τον Σαουδάραβα ομόλογο του Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Σε ομιλία του στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν τις ερχόμενες μέρες «για να εξετάσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης».

«Από κοινού συμφωνήσαμε πως θα ήταν επιθυμητό να εξετάσουμε αν μπορούμε να βρούμε μια παρόμοια προσέγγιση, όπως κάναμε στην Συρία, να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια εκεχειρία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σκοπεύουμε για αυτό το λόγο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό σιωπηλά και διαθέτουμε μια ομάδα ανθρώπων που πρόκειται να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε από την πλευρά του πως η Σαουδική Αραβία πιστεύει πως μια πολιτική διευθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι Χούτι θα σεβαστούν την κοινή προσέγγιση που είχε επιτευχθεί πριν οι αντάρτες καταλάβουν την πρωτεύουσα Σαναά, θα ανοίξει το δρόμο για την εξεύρεση λύσης.

«Επανεκφράσαμε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την δέσμευση μας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τους αρχηγούς των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Χωρών του Περσικού Κόλπου, να ξεκινήσουμε την χάραξη ενός σχεδίου – μακράς διάρκειας – ανοικοδόμησης και ανάπτυξης για την Υεμένη, μόλις τερματιστούν οι εχθροπραξίες”», τόνισε ο Τζουμπέιρ.

ViaDiplomacy Newsroom