Πλένκοβιτς: Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων βήμα για το μέλλον της περιοχής

“Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τη Διάσκεψη Κορυφής (ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων) του Ζάγκρεμπ τον Μάιο και θα είναι μια ελπίδα για το “ξεπάγωμα” αυτής της κατάστασης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Θα προχωρήσουμε και θα καθορίσουμε τις μελλοντικές σχέσεις με όλες τις χώρες της γειτονιάς μας, την επόμενη δεκαετία” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Η Κροατία – υπογράμμισε ο κ. Πλένκοβιτς- θέτει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη διάρκεια της κροατικής προεδρίας – ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς – είναι σημαντικό “να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο κ. Πλένκοβιτς πραγματοποίησε, επίσης, διμερείς συναντήσεις στο Νταβός με τον Σλοβένο ομόλογό του Μάριαν Σάρετς, τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και με τον πρόεδο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σε σχόλιό του για τα γενικά σημεία του φετινού Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Πλένκοβιτς χαρακτήρισε ως θετική μια κοινωνικά υπεύθυνη άποψη του καπιταλισμού και την ανάγκη οι παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς να έχουν μια αίσθηση τόσο των κοινωνικών στοιχείων όσο και της κλιματικής αλλαγής, η οποία να είναι σύμφωνη με όσα ορίζει ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ θα παρακολουθήσουν πάνω από 350 πάνελ, παρουσιάσεις, εργαστήρια και συνεδριάσεις σε πολλά σημαντικά θέματα, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή,στην Ανατολική Ασία και στα βόρεια της Αφρικής. Το φετινό Φόρουμ συγκέντρωσε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 120 χώρες, μεταξύ των οποίων 53 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

ViaDiplomacy Newsroom