Πλήγμα για το ISIS η απώλεια των περισσότερων πετρελαιοπηγών που κατείχε στο Ιράκ

Σχεδόν όλες τις πετρελαιοπηγές στο Ιράκ έχει χάσει το Ισλαμικό Κράτος μετά την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ σε συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράν και με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Από τις συνολικά πέντε πετρελαιοπηγές που η εξτρεμιστική οργάνων ήλεγχε στο Ιράκ μετά την εαρινή επίθεση της Βαγδάτης έχουν απομείνει μόνο αυτές στην πόλη της Μοσούλης και ακόμη μία στην περιοχή της Νινεβή στο νότιοανατολικό Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει το 95% της παραγωγής πετρελαίου που είχε υπό τον έλεγχο του. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται για την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας την BND σύμφωνα με την οποία το ISIS έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα σε μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων του.

Με εξαίρεση τις πετρελαιοπηγές στην Μοσούλη, η οργάνωση έχει χάσει οποιεσδήποτε άλλες υποδομές άντλησης πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ, ενώ ακόμη και σε περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης και τελικά ανακαταλήφθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, το ISIS φρόντισε να καταστρέψει τις πετρελαιοπηγές που υπήρχαν εκεί αποδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσει να επανέρθει στρατιωτικά.

Φυσικά του έχουν απομείνει οι πετρελαιοπηγές στη Συρία και αυτή στην Qayara στην ιρακινή νοτιοανατολική επαρχία Νινεβή, η οποία αποδίδει 2.000 βαρέλια την ημέρα ποσότητα πολύ μικρή για να μπορέσει να υποστηρίξει οικονομικά το κόστος της συντήρησης μιας τόσο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης όπως έχει εξελιχτεί πλέον η ISIS.

Η αφαίρεση από την οργάνωση του ελέγχου των πετρελαιοπηγών που έχει καταλάβει στην Συρία και στο Ιράκ αποτελούν μέρος της ευρύτερης εκστρατείας κατά της οργάνωσης.

Η απομείωση των εσόδων της οργάνωσης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα συστατικά της σταδιακής διάλυσης της οργάνωσης αφού πολλοί από τους μαχητές έχουν ενταχτεί στις τάξεις της ISIS για τα χρήματα που κερδίζουν από τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.