Η πλειοψηφία των ισραηλινών θεωρεί «κακή» μια συμφωνία Ομπάμα και Ιράν

Την πολιτική του Αμερικάνου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για μια συμφωνία με το Ιράν αξιολογούν οι ισραηλινοί πολίτες με βάση τη μηνιαία δημοσκόπηση Peace Index που έγινε από το The Israel Democracy Institute και το Tel Aviv University.

H δημοσκόπηση που έγινε στο διάστημα 27 – 29 Ιανουαρίου και παρουσιάζεται στην εφημερίδα The Jerusalem Post έδειξε ότι το 61% των εβραίων – ισραηλινών πιστεύουν ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει την υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα ακόμη και αν η ισραηλινή κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η δημοσκόπηση που έγινε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 600 ατόμων του ισραηλινού ενήλικου πληθυσμού  διαπίστωσε ότι το 29% των εβραίων- ισραηλινών εκτιμούν ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο Ομπάμα να εγκρίνει την υπογραφή της συμφωνίας υπό αυτές τις συνθήκες.

Όμως οι απαντήσεις διέφεραν σημαντικά καθώς  είχαν σχέση  με τις προτιμήσεις τους προς τα κόμματα. Ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ήταν το 100% ψηφοφόροι του υπέρ-ορθόδοξου κόμματος Shas, το 94% ψηφοφόροι του θρησκευτικού σιωνιστικού Bayit Yehudi, το 93% ψηφοφόροι του Likud και το 85% ψηφοφόροι του Yisrael Beytenu. Αντίθετα μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες για έγκριση της συμφωνίας το 100% δήλωσε  ψηφοφόροι του Meretz και το 95% ψηφοφόροι Zionist Union.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι το 45% των εβραίων- ισραηλινών πιστεύουν ότι οι εβραίοι που ζουν στις ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς από εκείνους που ζουν στο Ισραήλ, το 28% πιστεύει ότι οι εβραίοι των ΗΠΑ είναι λιγότερο ασφαλείς και το 26% πιστεύει ότι οι αμερικανικοί και οι εβραίοι-ισραηλινοί είναι εξίσου ασφαλείς. Οι ισραηλινοί – εβραίοι θεωρούν ότι οι Εβραίοι που ζουν στη Γαλλία (71%), τη Ρωσία (67%), Αργεντινή (63%), τη Βρετανία (55%) και τη Γερμανία (52%) είναι λιγότερο ασφαλείς από εκείνους που ζουν στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί – εβραίοι εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ (84%), της Γερμανίας (60%) και της Βρετανίας (49%) για να προβούν στις κατάλληλες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων τους. Αντίθετα οι ισραηλινοί – εβραίοι δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις της Ρωσίας (70%), Αργεντινής (68%) και Γαλλίας (60%), για να λάβουν κατάλληλα τέτοια μέτρα για την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων τους

Το 58% της εβραϊκής κοινής γνώμης εκτιμάει ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu είναι πιο καταλληλότερη για να ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας του Ισραήλ, ενώ το 27% δηλώνει ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους ηγέτες της Zionist Union Isaac Herzog και Tzipi Livni μπορεί να ανταποκριθεί πιο καλύτερα.

Αναφορικά με τα κοινωνικό-οικονομικά θέματα, το 52% των ισραηλινών – εβραίων, δήλωσε ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής Herzog και Livni μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα έναντι 28% που πιστεύουν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα ο Netanyahu.

Παράλληλα το 53% των ισραηλινών – εβραίων θα προτιμούσε το σχηματισμό μιας κυβέρνησης από ένα δεξιό συνασπισμό και το 38% από ένα κέντρο-αριστερό συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων Αράβων – Ισραηλινών.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.