Πλήρη ελευθερία από την Βρετανική κυβέρνηση για την μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία για το μαχητικό TF-X

Πλήρη ελευθερία κινήσεων έχει δώσει η Βρετανική κυβέρνηση στην εταιρεία Rolls-Royce αναφορικά με τον πρόγραμμα ανάπτυξης του κινητήρα που θα εξοπλίσει το υπό ανάπτυξη μαχητικό 5ης γενιάς της Τουρκικής Αεροπορίας.

Αξιοποιώντας την άδεια που έδωσε η Βρετανική κυβέρνηση με την ονομασία ‘Open General Export License’ η εταιρεία Rolls-Royce, καθώς και οποιαδήποτε άλλη βρετανική εταιρεία επιθυμεί να συμμετάσχει στο τουρκικό πρόγραμμα TF-X, μπορεί να εξάγει στην Τουρκία τη σχετική τεχνολογία, λογισμικό και υλικά για την ανάπτυξη και κατασκευή των υποσυστημάτων που θα εγκατασταθούν στο νέο μαχητικό συμπεριλαμβανομένου και του νέου κινητήρα.

Η βρετανική εταιρεία υπέγραψε τον περασμένο Μάιο συμφωνία συνεργασίας με την τουρκική εταιρεία Kale Group για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή του κινητήρα turbofan για το μαχητικό του προγράμματος TF-X.

Η νέα εταιρεία ονομάζεται TAEC Uçak Motor Sanayi AS και σε αυτή συμμετέχει η Kale Group με 51% και η βρετανική εταιρεία Rolls-Royce με 49%.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με τους Τούρκους θα αποτελέσει την βάση για την ίδρυση μιας ισχυρής αεροδιαστημικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

Η βρετανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να εκπαιδεύσει 350 Τούρκους μηχανικούς και να αξιοποιήσει τις υποδομές και δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η νέα εταιρεία θα ιδρύσει στην Κωνσταντινούπολη κέντρο ερευνών για την ανάπτυξη αεροπορικών κινητήρων, ενώ στόχος της TAEC Uçak Motor Sanayi AS είναι η έναρξη της μαζικής παραγωγής του νέου κινητήρα το 2030 παρά το γεγονός ότι η πρώτη πτήση του Τουρκικού μαχητικού θα πραγματοποιηθεί το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Rolls-Royce συμμετέχει στην παραγωγή του κινητήρα EJ200 ο οποίος εξοπλίζει το αεροσκάφος Eurofighter Typhoon αν και σύμφωνα με την βρετανο-τουρκική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο νέος κινητήρας θα είναι μια νέα σχεδίαση.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.