Πλήρη στήριξη του αγωγού TAP με αντισταθμιστικά οφέλη

Την υλοποίηση του έργου της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP που εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης την ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία στηρίζει και η νέα κυβέρνηση της Αθήνας ενώ παράλληλα επιδιώκει και την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Μόσχας μέσα στο πλαίσιο της άσκησης μιας πολυεπίπεδης και σύνθετης πολιτικής.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκειας της επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την πλήρη στήριξη στο σχέδιο της κατασκευής του TAP και επισήμανε ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρας μας από την υλοποίηση του. Τα οφέλη παραπέμπουν σύμφωνα με πληροφορίες στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τους Αζέρους, στη συμμετοχή της χώρας μας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του TAP και στα έσοδα που θα λαμβάνουμε από την είσπραξη τελών διέλευσης. Επιπλέον ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε και με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κα Τεμενούζκα Πέτκοβα όπου επιβεβαίωσαν την στήριξη των κυβερνήσεων στην ταχεία υλοποίηση του Interconnector Greece-Bulgaria (IGB). O TAP αποτελεί εδώ και καιρό στρατηγική προτεραιότητα της Βουλγαρίας.

Tο Αζερμπαϊτζάν ένα μεγάλος παραγωγός φυσικού αερίου και ο ΤΑP ενισχύουν τον ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στο χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και καθώς ο συγκεκριμένος αγωγός θα περάσει και μέσα από την επικράτεια της. Η κατασκευή του TAP θα έχει οφέλη για τη χώρας μας καθώς θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και σε μείωση κόστους.

Η κατασκευή του αγωγού TAP αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του «Νότιου Διαδρόμου» που έχει στόχο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, δηλαδή τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ώστε να μην γίνεται η Ευρώπη όμηρος των ενεργειακών κρίσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που ΕΕ και Μόσχα βρίσκονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.