Ποιους δεν εξέπληξε του φαινόμενο Ζεϊμπέκ

Για εμάς που γεννηθήκαμε και ζούμε στην Ξάνθη και δεν προκύψαμε όψιμα και απο καραμπόλα, ο Χουσείν Ζειμπέκ δεν έκανε κάτι καινούργιο. Τον γνωρίζω χρόνια, είναι αριστερός από ιδεολογία, συνειδητοποιημένος και σταθερός στις αρχές του και αρκούντως σοβαρός πολιτικός.

Εξ αρχής ήταν υποστηρικτής του ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε, πρωτοστάτησε στα γεγονότα της κηδείας του Ελληνα μουσουλμάνου στρατιώτη, όπου για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε ο Μουφτής της Πολιτείας έναντι του παρακρατικού και ψευδοεκλεγμένου, και είναι σταθερός στην άποψη του περί εκλογής Μουφτή. Διατηρεί άριστες σχέσεις με το Τουρκικό προξενείο και έχει κατά καιρούς αναπτύξει δράση που εξυπηρετεί τις βλέψεις και την ρητορική της γείτονος (ειδικά για την “τουρκική” μειονότητα), προσέχοντας ιδιαίτερα να ισορροπεί όσο μπορεί με την ιδιότητα του ως κοινοβουλευτικού άνδρα στην Ελλάδα.

Πριμοδοτήθηκε σε όλες τις εκλογές από το σύστημα του ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε, το οποίο επέλεξε αυτόν έναντι όλων των άλλων μουσουλμάνων υποψηφίων, όλων των κομμάτων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η εκλογή προσώπων στην μειονότητα περνά από συγκεκριμένα μονοπάτια και συγκεκριμένες συμμαχίες.

Ολος ο θόρυβος που ξέσπασε σε βάρος του είναι για εμένα τουλάχιστον, υποκριτικός και εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, γιατί ανέκαθεν στην ίδια πορεία κινείται, τα ίδια πράγματα λέει. Απλά τώρα τον ανακάλυψαν λόγω των συνθηκών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στην παρατήρηση που δήλωσε ότι του έκανε, διότι πολύ απλά και τον φοβάται και τον υπολογίζει. Αυτός είναι η αιτία που στο Νομό Ξάνθης πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές  του 2019 με ποσοστό 40% και 24.000 ψήφους, ενώ στις εκλογές του 2015 άγγιξε το 50% με 29.000 ψήφους εκλέγοντας μάλιστα και τους τρείς βουλευτές του Νομού. Ο Ζεϊμπέκ είναι κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι συνειρμοί μας για την συνολική στάση του κόμματος του είναι και δικαιολογημένοι και φυσιολογικοί. Μας αρκεί που ως κόμμα καταδίκασε τις δηλώσεις του βουλευτή του. Στο μέλλον θα δούμε αν υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων.

Η ΝΔ καταδικάζει εκ του ασφαλούς, αφού διαχρονικά είναι απούσα στην μειονότητα, καθώς αδυνατεί να αναδείξει προσωπικότητες μέσα από την μειονότητα που θα της επέτρεπαν να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των μουσουλμάνων συμπολιτών μου, ενώ ο βουλευτής της στο Νομό προτιμά την χρήσιμη για αυτόν αλλά όχι για τον τόπο, σιωπή.   

Η απειλή που δέχθηκε ραδιοφωνικά, για εμάς τους Θρακιώτες, είναι αστεία, αφού γνωρίζουμε τον πολίτη που παρενέβη στην ραδιοφωνική εκπομπή, ότι είναι βαριά ασθενής και δεν μπορεί να απειλήσει ούτε τις κότες της αυλής του. Ομως λίγη σημασία έχει για τον ίδιο και το σύστημα που έσπευσε να τον “προστατεύσει” αφού βρήκαν την αφορμή για να ξεσπαθώσουν, ακόμη και με δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες.

Η αξιοποίηση μιας σαχλαμάρας που εκτόξευσε ένας αφελής, θα γίνει απειλή κατά της ζωής του και βολικό αφήγημα για όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτεί και χρησιμοποιεί το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και εμείς οι Θρακιώτες γνωρίζουμε.

Εν κατακλείδι, η στάση του κου Ζεϊμπέκ και του κου Μπουρχάν του ΚΙΝΑΛ, όσο και των αρχηγών των κομμάτων τους, θα πρέπει να μας προβληματίσει συνολικά εξ αιτίας της ιδιαίτερα οξυμένης κατάστασης που βιώνουμε τελευταία με την γείτονα Τουρκία. Αρκεί τα κόμματα και η Πολιτεία, να δείξουν την απαραίτητη ωριμότητα και αποφασιστικότητα που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην παίζουν με την Θράκη.

Συγγραφέας: Στέργιος Γιαλάογλου

Στέργιος Γιαλάογλου

Συγγραφέας