Πολεμικά πλοία στέλνει η Ιταλία ανοικτά της Λιβύης για την παρακολούθηση του ISIS

Στολίσκο αποτελούμενο από τρία πολεμικά πλοία και ένα Περιπολικό Ανοικτής θαλάσσης στέλνει η Ρώμη πλησίον των ακτών της Λιβύης με αποστολή την επιτήρηση των δραστηριοτήτων των ισλαμιστών του ISIS.

Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Mare Sicuro”, στην οποία συμμετέχει ένα ελικοπτεροφόρο, δύο φρεγάτες τύπου FREMM, ένα Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ενώ για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιείται ένα UAV MQ-9 Reaper.

Εκτός από την επιτήρηση των ακτών της Λιβύης ο στολίσκος έχει αποστολή την προστασία της ναυσιπλοΐας καιν των εξεδρών άντλησης πετρελαίου.

Το τηλεχειριζόμενο αερόχημα επιχειρεί από την αεροπορική βάση της Sigonella στην Σικελία και συλλέγει πληροφορίες από την δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών στις πόλεις Σύρτη και Ντέρνα, οι οποίες καταλήφθηκαν πρόσφατα από τις δυνάμεις του ISIS.

Η πρόσφατη δε τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία ενέτεινε την ανησυχία της Ρώμης η οποία βλέπει το τζιχάντ τον ιερό πόλεμο να απλώνεται στις απέναντι όχθες της Μεσογείου.

Πάντως η αποστολή του Ιταλικού Ναυτικού εμπεριέχει αρκετές αδυναμίες, αφού δεν έχουν οριστεί από την Ρώμη οι κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση που χρειαστεί ο στολίσκος να ανοίξει πυρ.

Επιπλέον χωρίς διεθνή εντολή το ιταλικό Ναυτικό δεν μπορεί να σταματήσει πλοία που πραγματοποιούν λαθρεμπόριο όπλων ή τάνκερ, τα οποία μεταφέρουν παράνομα πετρέλαιο προερχόμενο από τη Λιβύη.

Όλες αυτές οι επισημάνσεις δεν πτοούν την ιταλική κυβέρνηση αφού εκτός από την διάχυτη ανησυχία που υπάρχει για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή η Ρώμη έχει δύο ακόμη λόγους για να στείλει τον ιταλικό στολίσκο στην περιοχή.

Ο πρώτος είναι η παρουσία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΕΝΙ στην Λιβύη όπου διατηρεί εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεύτερον η ασφάλεια του υποθαλάσσιου αγωγού που τροφοδοτεί την χώρα με φυσικό αέριο από τη Λιβύη μέσω Σικελίας.

Ανεξάρτητα από το εάν οι ισλαμιστές του ISIS έχουν ήδη έρθει σε επαφή με λαθρεμπόρους στην Σικελία για την μεταφορά λαθρομεταναστών από την Λιβύη στιςε ιταλικές ακτές, η Ιταλία εκτιμά ότι τα στρατηγικά της συμφέροντα και πιο ειδικά η ενεργειακή της ασφάλεια κινδυνεύει από την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στην Λιβύη και προσπαθεί με την αποστολή της ναυτικής δύναμης να αποτρέψει κάποιο πιθανό «ατύχημα» που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην δοκιμαζόμενη ιταλική οικονομία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.