«Πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στις Πρεσβείες ΗΠΑ -Ρωσίας

Ένας μικρός πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάει ανάμεσα στις Πρεσβείας των ΗΠΑ και Ρωσίας στην Αθήνα.

Αφορμή στάθηκε το tweet του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, σχετικά με την αποστολή των MIG -29 και SU-24 στην Λιβύη. Ο Τζέφρι Πάιατ στο tweet έκανε αναφορά για Ρώσους μισθοφόρους.

Η απάντηση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα δεν άργησε να έρθει χαρακτηρίζοντας ανοησίες την αποστροφή του Αμερικανού διπλωμάτη σχετικά με το ποιος ωφελείται από την ελληνο-τουρκική διένεξη. Ειδικότερα η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας ανέφερε τα εξής:

«Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
»Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία.
»Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.
»Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.»

Το Σάββατο ήρθε η απάντηση της Αμερικανικής Πρεσβείας και του εκπροσώπου της που ανέφερε «βλέποντας τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή είναι δύσκολο να καταλάβουμε την απάντησή τους στη συνέντευξη του Πρέσβη.  Μόλις είδαμε φωτoγραφίες τουλάχιστον 14 σύγχρονων Ρωσικών αεροσκαφών, περιλαμβανομένων των υπερηχητικών βομβαρδιστικών Su-24 που μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Al Jufra της Λιβύης με πιλότους Ρώσους στρατιωτικούς».

«Προφανώς παρακολουθήσαμε», συνέχισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, «τις αρνητικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ της πώλησης των S400 από τη Ρωσία στην Τουρκία. Είδαμε Ρώσους να εκδιώκονται από την Ελλάδα το 2018 επειδή υπονόμευαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και επειδή ενεπλάκησαν στις υποθέσεις της Ελληνο Ορθόδοξης Εκκλησίας, και συνεχίζουν να απειλούν και να εκφοβίζουν Έλληνες δημοσιογράφους».

«Και αυτά χωρίς να αναφέρουμε την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, την κατοχή της Κριμαίας, και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης στην Ουκρανία, όπου διαμένει μεγάλη κοινότητα της Ελληνικής Διασποράς. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο «Πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας» για να περιγράψουμε αυτές τις ενέργειες», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας.

Την ίδια ημέρα η Πρεσβεία σε retweet της απάντησης της Αμερικανικής Πρεσβείας ανέφερε «η Λιβύη, η Ουκρανία, η διάσπαση στην Ορθοδοξία είναι ακριβώς τα πλέον καταπληκτικά παραδείγματα του “σταθεροποιητικού” ρόλου των ΗΠΑ, όπως και η απροκάλυπτη και μόνιμη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων. Έλεος πια!»

ViaDiplomacy Newsroom