«Πόλεμος κατά Εμπολα» ή «Πόλεμος για Πετρέλαιο»; 4.000 αμερικανοί στρατιώτες στην Αφρική

Το αμερικάνικο Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αναπτύξει περίπου 4.000 στρατιώτες στη Δυτική Αφρική μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για το περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικάνικου Πενταγώνου υποναύαρχος John Kirby ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται σε πρώτη φάση η αποστολή 1.400 στρατιωτών στη Λιβερία, όπου οι μισοί από αυτούς θα είναι μηχανικοί με στόχο να συντονίσουν την κατασκευή 17 ιατρικών κέντρων θεραπείας Έμπολα που θα περιλαμβάνουν συνολικά 1.700 κλίνες.

Ο John Kirby δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι «προβλέπουμε ότι μπορούν να αναπτυχθούν περίπου 4.000 στρατιώτες, αλλά εμείς φυσικά θα εκτιμάμε τις ανάγκες σε καθημερινή βάση».

Η ανησυχία όμως του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την επιδημία του Έμπολα που έχει ξεσπάσει στη Λιβερία και στη δυτική Αφρική είναι ανιδιοτελής ή έχει σχέση με στυγνά γεωπολιτικά συμφέροντα ; Το Centre for Research on Globalization (CRG) σύμφωνα με ένα άρθρο του συνδέει την αποστολή των αμερικανών στρατιωτών με ενεργειακά συμφέροντα, επισημαίνοντας ότι ο ιός Έμπολα εξαπλώνεται σε περιοχές με τεράστιες ανεκμετάλλευτες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το θέμα του πετρελαίου στη δυτική Αφρική, κυρίως του Κόλπου της Γουινέας, έχει σύμφωνα με το άρθρο όλο και περισσότερη στρατηγική σημασία τόσο για την Κίνα που αναζητεί πρόσβαση σε ασφαλείς ενεργειακές πηγές για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ) όσο και για τις ΗΠΑ όπου η γεωπολιτική στρατηγική τους φαίνεται να συνοψίζεται σε μια φράση της δεκαετίας του 1970 του πρώην υπουργού Εξωτερικών τους Χένρι Κίσινγκερ: «Αν μπορείτε να ελέγχετε το πετρέλαιο, μπορείτε να ελέγχετε ολόκληρα έθνη».
Το US Department of Energy προέβλεψε ότι η αφρικανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 91% μεταξύ 2002 – 2025, κυρίως στις περιοχές που τώρα πλήττονται από τον Έμπολα. Οι κινεζικές εταιρείες πετρελαίου δραστηριοποιούνται σε όλη την Αφρική, ιδιαίτερα στη δυτική Αφρική (Αγκόλα, Σουδάν, Γουινέα) και φαίνετε να απειλούν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ.

ViaDiplomacy Newsroom