«Πόλεμος» στην συνάντηση της Ζαχάροβα με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανίας 

Η συνομιλία με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά που κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη πήρε «σκληρό τόνο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Κλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και τους εξηγήθηκαν τα πάντα, με σκληρό τόνο, χωρίς καμία επιθυμία να αμβλύνουν τα πράγματα ή να μαλακώσουν την κατάσταση», είπε η Μαρία Ζαχάροβα στο Radio Sputnik την Τετάρτη.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι, εάν οι δυτικοί διπλωμάτες συνεχίσουν να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, μια τέτοια συμπεριφορά θα θεωρηθεί ότι δεν συνάδει με το δηλωθέν καθεστώς τους.

Την Τρίτη, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά στη Μόσχα κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για ανάμειξη στις ρωσικές υποθέσεις και δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό τους καθεστώς.

Τη Δευτέρα, η Ζαχάροβα επέκρινε τις δηλώσεις των πρεσβευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Καναδά μετά την καταδίκη του δημοσιογράφου Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα (που ορίστηκε ως ξένος πράκτορας) ως άμεση ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Η διπλωμάτης είπε ότι η Μόσχα θεωρεί τις δηλώσεις της πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέμπορα Μπρόνερτ, τις οποίες έκανε μετά την καταδίκη του Καρα-Μούρζα, ως απαράδεκτες και προειδοποίησε το Λονδίνο να μην πολιτικοποιεί τα διεθνή ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι τα αιτήματα των πρεσβευτών των ΗΠΑ και του Καναδά για την απελευθέρωση του Καρα-Μούρζα ήταν «το αποκορύφωμα του κυνισμού» σε μια εποχή που οι χώρες καταγωγής τους παραβίαζαν αδιάντροπα τα ανθρώπινα δικαιώματα και διώκουν τους διαφωνούντες.

Το δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τη Δευτέρα τον αρα-Μούρζα σε φυλάκιση υψίστης ασφαλείας και πρόστιμο 400.000 ρούβλια (4.880 δολάρια), του απαγόρευσε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία για επτά χρόνια

ViaDiplomacy Newsroom