Πολύ σωστά έπραξε η Ελληνική Διπλωματία και ο Πρωθυπουργός και ακύρωσαν την πτήση των F-16

Για την υπόθεση των μαχητικών (F-16) που τελικά δεν εμφανίσθηκαν στους ουρανούς της Κύπρου έχουν γραφτεί διάφορα σενάρια. Από αυτά ισχύει ότι η αποστολή των μαχητικών στην Κύπρο ήταν προγραμματισμένη. Αυτό που δεν ισχύει, είναι ότι η πτήση ματαιώθηκε λόγω πιέσεων της Τουρκίας. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καμιά των περιπτώσεων και από καμιά κυβέρνηση.

Αυτή την χρονική στιγμή, μια τέτοια πτήση θα ήταν ένα δώρο στον Ερντογάν, σε μια στιγμή που όλη η διεθνής κοινότητα έχει τα βλέμματα πάνω του και τον αντιμετωπίζει πλέον ως καθεστώς.

Οι έμπειροι Έλληνες Διπλωμάτες γνώριζαν πάρα πολύ καλά πως μια πτήση μαχητικών στην Κύπρο, θα προκαλούσε την αναχαίτιση των Ελληνικών F-16 , και τα οποία θα αποχωρούσαν άμεσα (στην καλύτερη περίπτωση) αφού δεν θα είχαν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 8 μαχητικά των Τούρκων (2 F-4 και 6 F-16).

Η πληροφορία (!) αξιοποιήθηκε πολύ σωστά και η πτήση ματαιώθηκε. Η Τουρκία ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο. Εκατοντάδες λογαριασμοί στο twitter θα προωθούσαν την αναχαίτιση ως νίκη και εκδίωξη των Ελλήνων από την Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία τα ΜΜΕ έχοντας έτοιμους (!) τίτλους θα εξύψωναν το ηθικό του λαού και ο Ερντογάν θα γινόταν ήρωας, και τα βίντεο από τα 2 F-4 θα κατέκλυζαν το διαδίκτυο.

Και αυτή ήταν η λιγότερη ανησυχία για την Ελληνική Διπλωματία και την κυβέρνηση. Αν στο Αιγαίο ένα θερμό επεισόδιο τους τρομάζει όλους και ειδικά την Άγκυρα, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που επιδιώκει η Τουρκία. Τα Ελληνικά μαχητικά, αν προκαλούταν σε αερομαχία πάνω από την Κύπρο και την θάλασσα την Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν εκτεθειμένα ακόμα και σε ένα ατύχημα. Σε περίπτωση κατάρριψης το θερμό επεισόδιο θα ήταν δεδομένο, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος, την έρευνα και διάσωση θα την κάλυπτε η Τουρκία, η οποία ήταν έτοιμη και για αυτό.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ώρες από τώρα, στην Ελλάδα θα βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όπου θα υπογραφεί ουσιαστικά η ασφάλεια της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον. Ένα θερμό επεισόδιο αυτή την στιγμή και λίγες ημέρες πριν αυτή την σημαντική συμφωνία, θα ήταν καταστροφή

ViaDiplomacy Newsroom