Πολυηχητικό πύραυλο επιφανείας-επιφανείας δοκίμασε το Ισραήλ (Video)

Ένα νέο πολυηχητικό πύραυλο επιφανείας-επιφανείας δοκίμασε το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα νέο βλήμα το οποίο όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύτηκε είναι μεγαλύτερο σε μήκος από τον γνωστό αμερικανικό πύραυλο RGM-84 Harpoon και φαίνεται να διαθέτει κινητήρα Ramjet ο οποίος επιτρέπει την επίτευξη πολυηχητικών ταχυτήτων .

Τόσο ο αμερικανικός πύραυλος όσο και ο ισραηλινός δοκιμάστηκαν από κορβέτες τύπου Sa’ar 5 του Ισραηλινού Ναυτικού. Το νέο βλήμα μπορεί να επιτύχει πολυηχητική ταχύτητα και να πλήξει τον στόχο σε μεγάλη απόσταση.

Εκτιμάται ότι το βλήμα αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ η οποία εδώ και χρόνια πραγματοποιεί έρευνα πάνω στην ανάπτυξη κινητήρων αυτής της κατηγορίας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει αξιόλογη εμπειρία από το 1962 στην ανάπτυξη αντιπλοικών βλημάτων της οικογένειας βλημάτων Gabriel.

Πληροφορίες για την ανάπτυξη ενός νέου αντιπλοικού πυραύλου από την ΙΑΙ πρωτοδημοσιεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 χωρίς όμως να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία.

Μετά από μια δεκαετία ο πύραυλος αυτός δοκιμάστηκε και το γεγονός αυτό καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε από το Ναυτικό του Ισραήλ προφανώς στο πλαίσιο της μελλοντικής του εμπορικής προώθησης σπάζοντας το μονοπώλιο των Ρώσων, οι οποίοι επί του παρόντος κυριαρχούν σε αυτή την κατηγορία των πυραύλων, με τους Αμερικανούς να δοκιμάζουν μια πολυηχητική αντιπλοική έκδοση του πυραύλου SM-6.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.