Πολωνία και ΗΠΑ υπογράφουν σημαντική Αμυντική Συμφωνία σε μια ιστορική ημέρα

Στις 13 Αυγούστου του 2020, οι Πολωνοί ξεκινούν αντεπίθεση ενάντια στους Ρώσους που επιδίωκαν να καταλάβουν την Βαρσοβία. Η Μάχη της Βαρσοβίας ξεκίνα και ο Πολωνικός στρατός στις 15 Αυγούστου σταματά τους Ρώσους και αρχίζει η αναδίπλωση τους.

100 χρόνια μετά την ιστορική αυτή ημέρα, Πολωνία και ΗΠΑ υπέγραψαν μια νέα ενισχυμένη αμυντική συνεργασία με σκοπό και αυτή την φορά να σταματήσουν την επιρροή της Ρωσίας στις Βαλτικές Χώρες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν την ισχυρή διμερή μας σχέση με την Πολωνία. Ανυπομονούμε για την ταχεία επικύρωση της EDCA από την Πολωνία, η οποία θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία που αποφάσισαν οι Πρόεδροι Τραμπ και Ντούνταα », ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία συμπληρώνει μια υπάρχουσα συμφωνία κατάστασης δυνάμεων του ΝΑΤΟ και επιτρέπει επίσης στις δυνάμεις των ΗΠΑ την πρόσβαση σε πρόσθετες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Πολωνία. Περίπου 4.500 στρατεύματα των ΗΠΑ εδρεύουν επί του παρόντος στην Πολωνία και περίπου 1.000 θα προστεθούν

Τον περασμένο Ιούλιο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι περίπου 12.000 στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη Γερμανία, από τις οποίες περίπου 5.600 θα τοποθετηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας. Η μετεγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων ευθυγραμμίζεται με το αίτημα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία.

ViaDiplomacy Newsroom