Πομπέο: Εντός των προσεχών εβδομάδων θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το Μεσανατολικό

Το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, μετά από πολλές αναβολές, δήλωσε σήμερα (6/9) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo.

«Είχαμε ευρείες διαβουλεύσεις στην περιοχή επί δυόμισι χρόνια και πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το όραμά μας» είπε ο Πομπέο σε ομιλία του στο Κάνσας.
«Ελπίζω πως o κόσμος θα το αντιληφθεί ως ένα θεμέλιο στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον.

Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, που σε τελική ανάλυση οι δύο λαοί θα πρέπει να επιλύσουν μόνοι τους, όμως εμείς εργαστήκαμε σκληρά για αυτό», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του ο J. Greenblat, στενός συνεργάτης του D. Trump και ένας από τους αρχιτέκτονες αυτού του ειρηνευτικού σχεδίου, μαζί με τον J. Kushner, τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, και τον D. Fredman, τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Η αποχώρηση του Greenblat ερμηνεύεται από ορισμένους ως ξεκάθαρη αναγνώριση της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον να επιβάλει αυτό το «όραμα», για το οποίο πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι θα ευνοεί τις ισραηλινές θέσεις.
Η Παλαιστίνια αξιωματούχος H. Asrawi χαρακτήρισε την παραίτηση «ομολογία αποτυχίας» του σχεδίου Trump.

Via Diplomacy