Πομπέο: Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αποδείξεων ότι η πανδημία του κορωνοϊού προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί ξεκίνησε» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην εκπομπή “This Week” του ABC, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη.

Όμως, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό του θέματος από την Κίνα, ο Πομπέο αρνήθηκε να απαντήσει στο  εάν πιστεύει ότι ο ιός απελευθερώθηκε  σκόπιμα ή ξέφυγε ακούσια από το εργαστήριο.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει ότι έχει στη διάθεσή του σημαντικά στοιχεία και ντοκουμέντα που υποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε σήμερα ο Πομπέο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας.

«Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».

ViaDiplomacy Newsroom