Πομπέο: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να δράσει στη Συρία

Παρά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, το Ισραήλ διατηρεί την επιχειρησιακή ελευθερία να αμυνθεί και παραμένουν προσηλωμένες στη στενή παρακολούθηση των συνόρων Ιράκ-Συρίας ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά ιρανικών όπλων στη χώρα.

Αυτό δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Μάικ Πομπέο μιλώντας αποκλειστικά στη «The Jerusalem Post».

«Η διοίκησή μας ήταν πολύ σαφής», είπε ο Μάικ Πομπέο σημειώνοντας πως «Το Ισραήλ έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να ασκεί δραστηριότητες που διασφαλίζουν την ασφάλεια του λαού του. Είναι στον πυρήνα του τι τα εθνικά κράτη έχουν όχι μόνο το δικαίωμα να κάνουν, αλλά και υποχρέωση να κάνουν».

Όσον αφορά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, τα οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ εκτιμούν ότι χρησιμοποιούνται από το Ιράν για τη μεταφορά όπλων στη Συρία και τη Χεζμπολάχ, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την περιοχή.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ εδώ και δυο χρόνια και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του ISIS και στην παροχή πληροφοριών για την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή», σημείωσε.

«Αν κοιτάξετε τη στρατηγική μας, η Αμερική δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την απειλή από το Ιράν», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Την θεωρούμε ως τη θεμελιώδη αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή και είμαστε αποφασισμένοι

ViaDiplomacy Newsroom