Πορεία απόσχισης από την Ισπανία και έξοδο από την ΕΕ ξεκίνησε η Καταλονία

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην Ευρώπη η συντεταγμένη και οργανωμένη πλέον προσπάθεια της Καταλονίας να αποσχιστεί από την Ισπανία, αφού το Κοινοβούλιο της περιοχής αυτής ψήφισε υπέρ την έναρξη της διακοπής των σχέσεων της Καταλονίας με την Ισπανία καθώς και το ξεκίνημα μιας διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας το αργότερο το 2017.

Από το σύνολο των 135 βουλευτών του Κοινοβουλίου της Καταλονίας οι 72 ετάχθησαν υπέρ του κείμενου με το οποίο ξεκινά η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου Καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους αφού το 47,86% των βουλευτών δεν αποδέχτηκαν την πρόταση αυτή.

Η Καταλονία μια περιοχή με έκταση 32.114 km2 αντιπροσωπεύει το 12% του Ισπανικού ΑΕΠ και το 17% του πληθυσμού της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το ΑΕΠ της Καταλονίας το 2012 ήταν 216,9 δις ευρώ και το κατά κεφαλήν εισόδημα για το ίδιο έτος έφτανε τα 28.750 ευρώ.

Μια απόσχιση της περιοχής αυτής από την Ισπανία θα έβγαζε αυτομάτως της Καταλονία εκτός Ε.Ε, ακολούθως η Βαρκελώνη θα πρέπει να εκδώσει ένα νέο νόμισμα άγνωστο στις διεθνείς αγορές με αμφίβολη συναλλαγματική ισοτιμία γεγονός που θα επηρέαζε τις εισαγωγές εξαγωγές και τον τουρισμό της περιοχής, ενώ το σημαντικότερο από όλα είναι η ανάληψη του 12% του Ισπανικού χρέους από την Βαρκελώνη δηλ. 124 δις ευρώ περίπου.

Όσον αφορά την σχέση Καταλονίας και Ε.Ε μετά από μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της από την Ισπανία εάν ην Βαρκελώνη επιθυμεί να αποτελεί μέλος της Ένωσης θα πρέπει να υποβάλει στις Βρυξέλλες αίτημα ένταξης το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισπανικού τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι θα καταθέσει επείγουσα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει το ψήφισμα που ενέκρινε το Καταλανικό Κοινοβούλιο.

Όπως δήλωσε ο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, «Ζητώ την άμεση αναστολή αυτής της πρωτοβουλίας και όλων των αποτελεσμάτων της».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.