Πορεία διαμαρτυρίας εξετάζουν μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας εξετάζουν μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη.

Σύμφωνα με Millet Gazetesi η «Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας», συνεκλήθη για να αξιολογήσει τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την Μειονότητα όπως τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί στην διαχρονική συμβίωση των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων στην Θράκη μέσα στο απαρέγκλιτο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης, επισημαίνοντας ότι το δικαίωνα του αυτοπροσδιορισμού «δεν μπορεί να ασκηθεί ούτε σε βάρος του ελληνικού συντάγματος και της ελληνικής έννομης τάξης ούτε πολύ περισσότερο σε βάρος του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Λωζάνης, με άλλα λόγια το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν αποτελεί μέσο παραβίασης των κανόνων δίκαιου αλλά μέσο σεβασμού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την Θράκη δήλωσε ότι η Μειονότητα δεν θα μετατραπεί σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για «μητέρες πατρίδες».

Επιπλέον η «Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας» συζήτησε για το κλείσιμο των δύο παραρτημάτων του Συλλόγου Επιστημόνων και σχημάτισε ένα συμβούλιο για να εκφράσει στα πλέον ανώτερα όργανα την ανησυχία και τα αιτήματα της Μειονότητας σχετικά με αυτές τις καταστάσεις.

Μετά την συνάντηση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής ο Αχμέτ Μέτε δήλωσε ότι θα κινητοποιηθούν βουλευτές δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες για να θέσουν την κατάσταση στα πλέον ανώτερα όργανα.

Με τη σειρά τους οι φίλοι της Επιτροπής θα θέσουν την κατάσταση στα άτομα με την πλέον υψηλή εκπροσώπηση και αναλόγως τις απαντήσεις που θα λάβουν θα προσαρμοστεί και η αντίδραση της Επιτροπής.

Συνεχίζοντας ο Αχμέτ Μετέ σημείωσε ότι, «Εάν οι ανώτατοι αιρετοί σταματήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, εάν δεχτούν την μειονότητα ως ομόλογο ή εάν δοθούν τα δέοντα δικαιώματα στην μειονότητα, καλώς.  Αλλά εάν δεν γίνει αυτό τότε αποφασίστηκε να φτάσουμε έως την δημοκρατικά χαρακτηριζόμενη ως σκληρή δράση της πορείας διαμαρτυρίας. Ανάλογα με την απάντηση που θα έχουμε, θα τα αξιολογήσουμε αυτά τις επόμενες μέρες».

Όπως φαίνεται το άτυπο μορατόριουμ που είχε εκφράσει και ακολουθήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελληνική κυβέρνηση για την μη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας κρίσεων στις διμερείς σχέσεις, ενώσω η Ελλάδα δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, δεν ισχύει πια.

Η Τουρκία φαίνεται να κινητοποιεί φιλικά προσκείμενους ανθρώπους της Μειονότητας στη Θράκη ώστε να προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων με αφορμή «ύποπτα» γεγονότα όπως η κλοπή του αυτοκινήτου του αποβιώσαντα Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, με το οποίο έγινε το ατύχημα τον Ιούλιο του 1995 η «απαγωγή» στελέχους της μουφτείας της Ξάνθης και οι απειλές κατά του μουφτή. Τα περιστατικά αυτά θυμίζουν έντονα τις επιθέσεις που είχαν δεχθεί οι Τουρκοκύπριοι στην δεκαετία του 1960 με αφορμή των οποίων ξεδιπλώθηκε η αποσχιστική πολιτική της Άγκυρας στην Κύπρο.

Όμως έξι χρόνια πριν τον Σεπτέμβριο του 2010 σε συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος Στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου στο τουρκικό δίκτυο Haberturk, είχε παραδεχτεί ότι οι επιθέσεις που δέχτηκαν οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν έργο των Ελληνοκυπρίων, αλλά της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Στρατού της οποίας ήταν Επιτελάρχης.

ΤΜΤ ΚΥΠΡΟΣ

Όπως παραδέχτηκε το 2010 ο Στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, «Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: Για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο».

Μετά από αυτή τη δημόσια ομολογία του Στρατηγού ο τότε αρχηγός του Τουρκοκυπριακού  Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης Μεχμέτ Τσακιτζί είχε δηλώσει ότι “βομβαρδίστηκαν τζαμιά για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό ήταν έργο του τουρκικού βαθέως κράτους, το οποίο παρουσίασε ως δράστες τους Ελληνοκυπρίους“.

Με δεδομένο ότι το Τουρκικό κράτος έχει «αξιοποιήσει» τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο για την επίτευξη των γεωπολιτικών του στόχων, σύμφωνα πάντα με την ομολογία του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου τα μη διερευνηθέντα περιστατικά που παρουσιάζουν ορισμένα μέλη της Μειονότητας όπως π.χ η κλοπή του αυτοκινήτου του αποβιώσαντα Δρ. Σαδίκ, η «απαγωγή» στελέχους της μουφτείας της Ξάνθης και οι απειλές κατά του Μουφτή, θα έπρεπε να εξεταστούν υπό διαφορετική οπτική γωνία από την ίδια την Μειονότητα αφού ενέχουν «ύποπτες αποχρώσεις».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.