«Πόρτα» του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία για πλατφόρμα εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ

Επιβεβαιώθηκε  το ρεπορτάζ του ViaDiplomacy

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει στους Τούρκους πλατφόρμα εξόρυξης για να την τοποθετήσουν στην κυπριακή AOZ και τους αναγκάζει να στραφούν στη Ρουμανία στην αλλη επιλογή τους.

Το ViaDiplomacy εδώ και μια εβδομάδα είχε με την ανάλυση Τι εμποδιζει την Τουρκία να στήσει πλατφορμα εξορυξης από το Αζερμπαϊτζάν στην κυπριακή ΑΟΖ  προβλέψει και εξηγήσει  το αν είναι εφικτή  η απόκτηση της πλατφόρμας από τους Αζέρους.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας στρέφεται στη Ρουμανία για την αγορά ή την κατασκευή πλατφόρμας εξόρυξης. Το Βουκουρέστι δειχνει να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της Άγκυρας. Το Αζερμπαϊτζάν από την άλλη πλευρά έχει ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας και σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP που θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

H ενεργειακή διπλωματία που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποδίδει καρπούς καθώς αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα  είναι ένας αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος: τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Νότιου Διάδρομου Φυσικού Αερίου που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όσο και του Αζερμπαϊτζάν που θα εφοδιάσει τον αγωγό ΤΑP με φυσικό αέριο από την περιοχή του Σαχ Ντενίζ.

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ την εκθέτουν και της δημιουργούν προβλήματα καθώς δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι έχει μια επεκτατική και αλαζονική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.