Πως ο Έμπολα μπορει να γίνει βιολογικό όπλο του ISIS

Το εφιαλτικό σενάριο να χρησιμοποιήσει η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) το θανατηφόρο ιό Εμπολα ως βιολογικό όπλο και μόνο στο άκουσμα του προκαλεί πανικό και ρίγη ανατριχίλας.

O Al Shimkus καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο US Naval War College, ανάφερε στο περιοδικό αμερικάνικο περιοδικό Forbes ότι το ξέσπασμα του ιού Εμπολα μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ισλαμιστές τρομοκράτες να το χρησιμοποιήσουν ως ένα χαμηλής τεχνολογίας βιο-τρομοκρατικό όπλο για να προκαλέσουν παγκόσμια μόλυνση.

Ο καθηγητής Shimkus πρόσθεσε ότι μια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS) απλά και μόνο μπορεί να χρησιμοποιήσει ανθρώπινους φορείς για να μολύνει εσκεμμένα δικούς τους ανθρώπους στη Δυτική Αφρική. Στη συνέχεια θα επιδιώξει να μεταδώσει το θανατηφόρο στον κόσμο μέσω των αεροπορικών γραμμών που μεταφέρουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

jomo-kenyatta

Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν ανθρωπινοί φορείς για να μεταδώσουν ένα θανατηφόρο ιό δεν είναι καινούργια και προϋπήρχε από παλιά. Ο Shimkus επισημαίνει ότι στο Μεσαίωνα, ένας πολιορκητικός στρατός πετούσε μέσα σε μια εχθρική πόλη που προστατεύονταν από τείχη μολυσμένα πτώματα για τα μεταδώσουν τη Βουβωνική Πανώλη.

Ο Έμπολα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μεταδίδεται μόνο μέσω άμεσης φυσικής επαφής με σωματικά υγρά του ασθενούς, όπως αίμα, κόπρανα και στομαχικά υγρά, ενώ έχει εντοπιστεί και σε μητρικό γάλα, ούρα και σπέρμα, όσο για δάκρυα και σίελο μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος μετάδοσης.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.