Πως βλέπει ο κόσμος την Ελλάδα λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές

Όταν μια ευρωπαϊκή χώρα γίνεται σχεδόν για ένα μήνα καθημερινά το επίκεντρο κορυφαίων διεθνών ΜΜΕ με αφορμή τις πρόωρες εκλογές της, τότε αυτό ενδεχόμενα να σημαίνει ότι είναι πολύ κρίσιμες για την ίδια αλλά και για την ΕΕ. Η Ελλάδα που σε πέντε μέρες θα διεξάγει πρόωρες εκλογές έχει γίνει επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ που ενδέχεται να είναι ο νικητής των εκλογών (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο και θα ζητήσει διαγραφή χρέους.

Το θέμα που εξετάζουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι η επόμενη μέρα, δηλαδή η περίπτωση να μη δεχτεί η ΕΕ και το ΔΝΤ τις προτάσεις μιας νέας αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ, αν θα συμβεί ένα Grexit.

Οι αγγλικοί Financial Times σε ένα ακόμα άρθρο τους που έχει τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη νίκη στις εκλογές ως εκδίκηση» επισημαίνουν ότι αν επικρατήσει η λογική, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγνωρίσει ότι το κόμμα του, που λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν θα είναι ελεύθερο να εφαρμόσει ορισμένες βασικές πολιτικές πάνω στις οποίες θα έχει μόλις κερδίσει τις εκλογές. Οι επικείμενες πληρωμές σε ΔΝΤ και ΕΕ και η ανάγκη να παραμείνει ευχαριστημένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσουν λίγες επιλογές στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά αν επικρατήσει ο παραλογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεδιπλωθούν μια σειρά πιο ανησυχητικών γεγονότων. Ο Τσίπρας θα κραδαίνει τη δημοκρατική εντολή από τον ελληνικό λαό για να απαιτήσει δομικές αλλαγές στο πακέτο διάσωσης ύψους 245 δισ. ευρώ. Οι κίνδυνοι από αυτή την αντίσταση θα περιλαμβάνουν την μη πληρωμή δόσεων του χρέους, την ακόμα μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες και τελικά την κρατικοποίησή τους όπως συνέβη το 2013 στην Κύπρο. Επιπλέον το φάσμα της οικονομικής αστάθειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Το αμερικάνικο CNBC σε ένα άρθρο του με τίτλο «Θα ήταν τόσο κακό να συγχωρέσουμε την Ελλάδα για το χρέος της;» αναφέρει γνώμες αναλυτών για την Ελλάδα. Κάποιοι εκφέρουν την άποψη ότι για την Ελλάδα το να εγκαταλείψει το χτυπημένο από τον αποπληθωρισμό ευρώ και να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα ή ακόμη και να επιστρέψει στη δραχμή, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη κίνηση. Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητα, ένα τεράστιο βάρος του χρέους του ιδιωτικού τομέα και μία περιορισμένη πολιτική στήριξη για αμείλικτη λιτότητα. Με την απουσία μιας ανακούφισης του χρέους, είναι δύσκολο να λύσει αυτά τα τρία ζητήματα μέσα στην ευρωζώνη και με το να την εγκαταλείψει και με το να επιτρέψει μια υποτίμηση του νομίσματος, η Ελλάδα θα μπορούσε γρήγορα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Το αμερικάνικο περιοδικό The National Interest αναφέρεται με τη σειρά του στην Ελλάδα με ένα άρθρο με τίτλο  «Καθώς η Ελλάδα ψηφίζει, το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μια ισορροπία». Το άρθρο επισημαίνει ότι το καθοριστικό ερώτημα είναι: πού θα γύρει η ισορροπία εξουσίας μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης; Εάν, δηλαδή, η Γερμανία και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να υποχωρήσουν στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια καταστρεπτική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή εάν η σκληρή πραγματικότητα της ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει από το ριζοσπαστικό προεκλογικό του μανιφέστο; Πολλά θα εξαρτηθούν από την ευελιξία που θα δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην εξουσία.

Το βρετανικό BBC συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα σε ένα άρθρο με τίτλο «Ημέρα Δημοκρατίας: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με πολιτικούς σεισμούς» όπου για την περίπτωση της Ελλάδα αναφέρει ότι η εκλογή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε κρίση στη σχέση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς η διαγραφή του χρέους είναι κεντρικό θέμα της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος. Παράλληλα επισημαίνει με παρόμοια κόμματα κατά του κατεστημένου να κερδίζουν ταχύτατα έδαφος σε αρκετές άλλες χώρες, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές εντός του 2015, η μετάδοση μίας περαιτέρω περιόδου κρίσης στην Ελλάδα θα έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.