Πως βλέπουν δυτικά και ρωσικά ΜΜΕ την επίσκεψη Aλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

H αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και η συναντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον δυτικών και ρωσικών ΜΜΕ για το τι θα περιλαμβάνει. Τα δημοσιεύματα τους συνδέονται με το ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα για να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, αν Τσίπρας και Πούτιν υπογράψουν κάποια συμφωνία και εκφράζουν και τις επιφυλάξεις της Ευρώπης για την ενίσχυση των ρώσο-ελληνικών σχέσεων. Τα ξένα ΜΜΜΕ διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης που έχει την δική της άποψη για την αναθέρμανση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και για τις επαφές που έχουν ήδη γίνει.

Τα δυτικά ΜΜΕ

Οι The New York Timeς προειδοποιούν ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας κλείσει μια συμφωνία με τον Πούτιν ή ασκήσει δημόσια κριτική στις κυρώσεις σε μια στιγμή που η Ε.Ε. προσπαθεί να διατηρήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Ουκρανία, θα αποξενωθεί ακόμα περισσότερο από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Πρέπει να βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει χρέη, να τονώσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμφωνίες με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Δεδομένων των δυσκολιών αυτών, μπορεί να είναι δελεαστικό, αν και άστοχο, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οικονομική ή άλλη στήριξη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η The Wall Street Journal αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πάει για να ζητήσει δανεικά στον Πούτιν, αλλά για να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη προς λαϊκή κατανάλωση». Σύμφωνα με το άρθρο της WSJ τα οικονομικά της Ρωσίας δεν επιτρέπουν στις δύο χώρες να ονειρεύονται μια χρηματοδότηση της Ελλάδας. Πέρα από αυτό, το ενδιαφέρον του Πούτιν για την Ελλάδα είναι περιορισμένο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ελληνική πλευρά, η οποία αν και θα επιθυμούσε να βρει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεν μπορεί να το πετύχει στο πρόσωπο της Ρωσίας. Οπότε η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία έχει ως απώτερο σκοπό να ευχαριστήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους αφού η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει με αυτό τον τρόπο την περιφρόνηση της στους ευρωπαίους δανειστές της.

Η γερμανική Die Welt γράφει ότι «ο πόθος της Ελλάδας για χρήματα που θα αποτρέψουν την χρεοκοπία της είναι πολύ μεγάλος». «Αν όμως ο πρωθυπουργός της θα επιστρέψει από τη Μόσχα με μια επιταγή παραμένει ανοιχτό. Ναι μεν ο ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Κρεμλίνο, αλλά τα ρωσικά ταμεία θα παραμείνουν προφανώς κλειστά, όπως εκτιμά ο πολιτικός επιστήμων Ντμίτρι Τρενίν. Η κρίση στη Ρωσία δυσκολεύει τον Πούτιν να βοηθήσει τη χώρα της ΕΕ (…) Η επίσκεψη Τσίπρα γίνεται αντικείμενο προσεκτικής παρατήρησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν να μη γίνει η Ελλάδα ‘Δούρειος Ίππος’ στην ΕΕ σε περίπτωση που δεχθεί βοήθεια από τη Μόσχα και σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων σε βάρος της χώρας λόγω της ουκρανικής κρίσης» σημειώνει η εφημερίδα.

Η βρετανική The Telegraph αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή η εκκολαπτόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την τάση προσέγγισης με το Κρεμλίνο, όταν καταδίκασε τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ. Ωστόσο, οι «χαριεντισμοί με το Κρεμλίνο έχουν ενταθεί από τότε που οι δανειστές της Ελλάδας δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης στην πίεση που της ασκούν. Πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο εριστικός κ. Τσίπρας ζήτησε από την ΕΕ να σταματήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να ξεκινήσει διπλωματικές συζητήσεις μαζί της. Μάλιστα, μίλησε για αδιέξοδη πολιτική. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις εκτείνονται πέραν των ευρωπαϊκών απαγορεύσεων. Και τούτο διότι η εξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια είναι δεδομένη, ενώ οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται σχεδόν στα 10 δισ. το χρόνο. Εξ ου και το πρόσφατο ταξίδι του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα είχε τη δική του σημασία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ

Η Russia Today αναφέρει η συνάντηση αυτή δεν θεωρείται καθόλου τυχαία αφού θα πραγματοποιηθεί μία μόλις ημέρα πριν η χώρα πληρώσει 463 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, οι φήμες περί παροχής οικονομικής βοήθειας της Ρωσίας προς την Ελλάδα πληθαίνουν.

Η Κommersant αναφέρεται σε ρωσική κυβερνητική πηγή που φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα οπού και συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης. Το δημοσίευμα παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: “Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα”.

Οι The Μoscow Times δημοσιεύουν ένα άρθρο με με τίτλο: «Θα σώσει ο Πούτιν τον Τσίπρα της Ελλάδας»; O Βασίλι Κολτάσοφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων επεσήμανε ότι: «Η Μόσχα θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα κάποια χρήματα, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της». Άρα, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια μερική άρση του εμπάργκο τροφίμων της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, κάτι που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά προϊόντα της (ιδιαιτέρως φράουλες και ροδάκινα) και να βρει Ρώσους αγοραστές. Αυτή θα ήταν μια συμβολική νίκη για τον Τσίπρα.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.